Investicije
0

Cijene akcija i kurs eura u usponu na globalnim berzama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene akcija i kurs eura u četvrtak su u usponu na globalnim berzama, jer su se na finansijskim tržištima pojavili znaci optimizma u vezi s regulisanjem dužničke krize u Irskoj, zbog koje su investitori bili veoma uznemireni tokom prošle i ove sedmice.

Neizvjesnost u vezi s načinom razrješenja dužničke krize u Irskoj je splasnula nakon što je vlada u Dublinu pristala da Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) pomognu u saniranju veoma ranjivog irskog bankarskog sektora, navodi Reuters u izvještaju iz Londona.

Analitičari na čije se mišljenje poziva britanska agencija upozoravaju, međutim, da će Irska, ali i neke druge "periferne" članice eurozone, kao što je naprimjer, Portugal, morati da pređu težak" i trnovit" put prije nego što eliminišu brojne uzroke sadašnjih fiskalnih i budžetskih problema.

Valutni ekspert kompanije Barclays Welt. Hank Pots smatra da je sada "od suštinske važnosti da se preduzmu aktivni koraci za što hitnije regulisanje dužničke krize (u svim ugroženim zemljama)", a tržišta će pažljivo ocjenjivati domete usvojenih mjera.

Globalni indeks akcija MSCI je napredovao gotovo jedan posto, nakon što je u srijedu, u klimi oslabljenog povjerenja ulagača, opao do jednomjesečnog minimuma.

Evropske akcije, mjereno vrijednošću glavnog kontinetalnog pokazatelja kretanja cijena dionica, FTSEurofirst 300, poskupjele su 1,2 posto, a berzanski stručnjaci smatraju da se trend poskupljenja može očekivati i u današnjem početnom poslovanju na Wall Streetu.

Azijske berze su danas takođe bile u "pozitivnoj teritoriji". Japanski Nikei indeks uvećan je oko dva prosto, na više od 10.000 poena, prvi put od kraja juna.

Kineske akcije, koje su u prvoj polovini ove sedmice bile u snažnom padu, u četvrtak su također poskupjele, dok je svodni pokazatelj cijena akcija u brzo rastućim svjetskim privredama napredovao 1,3 posto.

Kurs eura je "skočio" prema američkom takmacu oko jedan posto. U ranoj popodnevnoj trgovini na indikativnoj berzi u Londonu jedinstvena valuta "eurolanda" je vrijedila 1,3624 "amerikanca", dok je istovremeno zabilježen pad indeksa dolara prema korpi drugih jakih novčanih jednica za 0,8 posto,

Kurs dolara u četvrtak je bio nešto labaviji i prema funti jenu, funti sterlinga i švicarskom franku.