biznis
0

Akcije i euro pod pritiskom zbog irskih i grčkih dugova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene akcija i tečaj eura opali su u ponedjeljak na evropskom finansijskom tržištu uslijed pritiska koji na njemu stvaraju loše vijesti povodom "saniranja" dužničke krize u Irskoj i Grčkoj.

Investitori su zabrinuti uoči sutrašnjih pregovora u briselskom sjedištu Evropske unije, gdje će se sastati ministri finansija eurozone, a jedna od glavnih tema njihovih razgovora bit će nezavidna finansijska situacija Irske.

Prema mišljenju nekih promatrača i eksperata, iako čelnici Irske tvrde da neće zatražiti paket finansijske pomoći, kakav je u maju dobila Grčka da bi izbjegla bankrot, ta članica EU-a na kraju ipak neće imati izbora i morat će pristati na obilnu vanjsku pomoć, prije svega zbog slabosti svoga bankarskog sektora.

Pod utjecajem loše klime, uslijed finansijskih problema u Irskoj, ali i izvješća Eurostata u kome se navodi da je prošlogodišnji nivo budžetskog deficita i javnog duga Grčke osjetno veći od ranije procijenjenog, svi vodeći nacionalni indeksi dionica u Evropi su uglavnom blago opali, izuzimajući njemački DAX koji je bio u neznatnom porastu.

Cijene dionica na vodećim azijskim berzama, međutim, bile su mješovite, jer je svodni indeks dionica u Japanu uvećan za 1,1 posto, dok je kineski kompozitni pokazatelj kretanja cijena dionica, na vodećoj burzi u Shanghaiju, ojačao oko jedan posto, nakon što je u petak opao više od pet posto.

Indeksi dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, a također i Australiji, bili su u padu, dok je na skok indikatora u Japanu najviše utjecala vijest o ekonomskom rastu u toj zemlji, tokom trećeg kvartala, za 3,6 posto, računato prema godišnjoj osnovi, što je dvostruko više nego u prethodnom tromjesečju.

Rast kineskog indeksa je bio donekle iznenađujući, jer su dalekoistočni investitori bili skeptični oko daljnjeg kretanja cijena dionica na šangajskoj berzi nakon izvještaja da je kineska inflacija u oktobru bila najviša za 25 mjeseci, što je podgrijalo glasove da će Peking uskoro povisiti referentnu kamatu da bi preduhitrio rast inflatorne stope.

Eventualno povećanje kamata u Kini i vjerojatno usporavanje ekonomske aktivnosti u toj zemlji najmanje je poželjan scenarij za globalnu ekonomiju, imajući u vidu koliko svjetska privreda sada zavisi od potražnje metala, žitarica i razne druge robe koja je "inducirana" iz najmnogoljudnije zemlje svijeta, ističe agencija Associated Press u izvješću iz Pekinga.

Pojeftinjenje eura za 0,7 posto u ponedjeljak prema američkom takmacu, na 1,3607 dolara, smatra se posljedicom vala zabrinutosti koji je zbog novih napetosti u reguliranju finansijske krize u Irskoj i Grčkoj prisutan prije svega na evropskim deviznim berzama.

Grčka, kao i još jedna ugrožena članica zone eura - Portugal - trebalo bi ove sedmice da predstave budžete za iduću godinu, a Španija, čije su javne finansije također problematične, za utorak i za četvrtak najavljuje novu emisiju državnih obveznica kojima će finansirati otplatu vlastitih dugova.

Ovisno od toga kako će se sve tri navedene zemlje, plus Irska, izboriti sa svojim deficitima, dosta će u bližoj i nešto daljoj budućnosti zavisiti i položaj eura, koji je prema svemu sudeći i dalje vrlo ranjiv na bilo kakve naznake zaoštravanja dužničke krize u 16 članica EU-a koje koriste zajedničku valutu.

Dolar je u ponedjeljak napredovao oko pola posto prema japanskom konkurentu, a jutros je na indikativnoj londonskoj berzi vrijedio 82,90 jena, što znači da se ipak nije mnogo "odmakao" od najnižeg nivoa u odnosu na jen u proteklih 15 godina.