{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijena kafe najviša u posljednjih 12 godina

F
24.8.2010. u 09:43
0
1
Cijena kafe najviša u posljednjih 12 godina
0
Cijena kafe najviša u posljednjih 12 godina
Foto: AP
Terminski ugovori za kafu dostigli su na berzi u New Yorku najvišu cijenu u posljednjih 12 godina. Glavni razlozi za rast cijene su očekivanja da bi vremenske neprilike mogle smanjiti urod kafe, kao i špekulatorska ulaganja investitora koji očekuju daljnji rast cijene sirovine za popularni napitak.
Ugovor za isporuku tzv. arabica kafe u decembru ove godine poskupio je ovih dana za gotovo dva posto na nivo od 1,8865 dolara za funtu kafe na njujorškoj berzi ICE Futures. To je najviša cijena te kafe još od septembra 1997. godine.

Robusta kafa poskupila je još i više na berzi u Londonu i to na nivo od 1838 dolara za tonu, što joj je najviša cijena u nešto manje od dvije godine, odnosno od novembra 2008.

Tropske oluje koje bi mogle dodatno osnažiti i postati uragani kreću se ovih dana prema Meksiku i Vijetnamu.

Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, Meksiko s Indijom dijeli peto mjesto liste najvećih proizvođača kafe u svijetu. Vijetnam je, pak, na drugom mjestu odmah nakon vodećeg proizvođača, Brazila.

“Cijena arabica kafe još uvijek se nalazi pod utjecajem stalnog nedostatka visokokvalitetne kafe”, komentirao je za Bloomberg Eugen Weinberg, glavni analitičar za robe i sirovine frankfurtske Commerzbank.

“Visoke cijene najviše podržavaju špekulativni finansijski ulagači”, dodaje Weinberg.

Špekulativni investitori, poput hedge fondova, sve više investiraju u kafu očekujući daljnji rast cijene arabice, pokazuju podaci Američkog odbora za trgovanje robnim terminskim ugovorima.

Samo prošle sedmice takva njihova ulaganja su povećana za četiri posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: