Investicije
0

Buffett ulaže u posrnulu Banku Amerike

SRNA
Warren Buffett
Warren Buffett
Warren Buffett, najpoznatiji svjetski investitor i drugi najbogatiji Amerikanac, ulaže pet milijardi dolara u Banku Amerike.

Nakon ove vijesti dionice ove najveće američke banke na Wall Streetu skočile su za 15 odsto, javlja Wall Street Journal.

Buffett je izjavio da je Banka Amerike snažna kompanija s dobrim vođstvom. "Nazvao sam direktora banke i rekao da želim uložiti u njih. Impresioniran sam njihovom sposobnošću da generišu profit, kao i agresivnim poslovanjem kojim se trude prebroditi sve izazove", rekao je Buffett. Direktor banke uvjeren je da imaju dovoljno kapitala i likvidnost koja im je potrebna da nastave dobro poslovati. 

"Investicija Buffetta snažna je podrška našoj viziji i našoj strategiji", rekao je prezadovoljni direktor. Banka Amerike posljednjih je sedmica bio u nemilosti Wall Streeta, pa je cijena dionica pala na najniži nivo u posljednje dvije godine. Sumnjalo se u likvidnost najveće američke banke, kojoj su neki predviđali streloviti pad. Međutim, sve se to promijenilo nakon što je Buffett odlučio uložiti svoj kapital. 

Mnogi su investitori prije samo nekoliko dana tvrdili da će Banka Amerike morati izdavati nove dionice kako bi skupili kapital koji im je potreban za poslovanje.