{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milijarder Warren Buffett želi plaćati više poreza

S
15.8.2011. u 10:33
0
11
Milijarder Warren Buffett želi plaćati više poreza
0
Milijarder Warren Buffett želi plaćati više poreza
Warren Buffett
"Naše vođe su zatražili da se 'zajednički žrtvujemo'. Ali, istovremeno, mene su poštedjeli. Provjerio sam sa svojim megabogatim prijateljima - oni su također ostali netaknuti", poručio je američki milijarder, predsjednik i izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway, Warren Buffett.
On je u svom obraćanju javnosti rekao da "iako se siromašna i srednja klasa bori za SAD u Afganistanu, a većina Amerikanaca jedva sastavlja kraj s krajem, megabogati i dalje uživaju u sjajnim poreznim olakšicama".

"Neki od nas investitora koji obrćemo milijarde imamo 15-postotnu stopu poreza. Drugi vlasnici dionica koji posluju samo 10 minuta plaćaju isti porez kao i mi, dugoročni investitori", piše Buffet za New York Times.

Dodaje kako takvo blagostanje milijarderi uživaju zahvaljujući prijateljima na visokim mjestima, pa su zakonodavci primorani da štite bogate. Napominje kako je prošle godine platio skoro sedam miliona dolara poreza što zvuči kao puno novca. No, zapravo je time platio samo 17,4 posto od njegovog oporezivog dohotka, što je zapravo manji postotak nego što je platilo više od 20 ljudi u njegovoj firmi. Oni su plaćali u prosjeku 36 posto poreza.

"Dakle, ako zaradite novac zahvaljujući novcu, plaćate manje poreza, no kao radnik ćete biti znatno više oporezovani", ističe Buffett, dodajući kako je prošle godine oko 80 posto državnih prihoda ubrano iz poreza na dohodak i na plaće. Napominje i kako su stope za bogate 1980-ih i 1990-ih bile daleko veće.

Američki milijarder naglašava da veće porezne stope na kapitalnu dobit i dividende ne znače manje ulaganja, navodeći primjer prema kojem je između 1980. i 2000. otvoreno gotovo 40 miliona radnih mjesta, dok su niže porezne stope nakon toga dovele do daleko manje novih radnih mjesta.

"Dobro znam mnoge megabogate i velike ljude koji su vrlo pristojni i vole Ameriku, cijeneći mogućnosti koje im je dala. Mnogi od njih pomažu ljudima i većini zasigurno ne bi smetalo da plaćaju više poreza, posebno sad kad mnogi od naših sugrađana pate", navodi Buffett.

Dvanaest članova Kongresa uskoro će se baciti na ključni posao preraspodjele državnih finansija. Upućeni na to da smišljaju plan kojim bi smanjili 10-godišnji deficit od najmanje 1,5 biliona dolara.

"Bitno je, međutim, da postignu daleko više od toga. Amerikanci brzo gube vjeru u sposobnost Kongresa da se bavi fiskalnim problemima naše zemlje. Samo odgovarajuća akcija može promijeniti takav osjećaj", poručuje milijarder i dodaje:

"Čak i bogata Amerika ne može ispuniti neka obećanja. Ja bih ostavio iste stope za 99,7 posto poreznih obveznika i smanjio porez na plaće. To bi pomoglo siromašne i srednju klasu. No, za one koji zarađuju više od milion dolara - bilo je 236.883 takvih domaćinstava u 2009. - podigao bih stope, kao i na dividende i kapitalne dobitke. Za one koji zarađuju deset i više miliona dolara predložio bih i dodatne stope".

Buffett na kraju ističe da je Kongres dugo štitio velike bogataše, te da je vrijeme da sad oni podnesu žrtvu kad se zemlja našla u krizi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: