Investicije
0

Bosna i Hercegovina ostaje u fokusu investitora

Sarajevo-x.com
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić učestvuje u radu godišnjeg sastanka Odbora direktora i guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u glavnom gradu Kazahstana, Astani, 20. i 21. maja 2011. godine.

U okviru današnjeg programa, delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je, pred velikim brojem zainteresovanih, održala prezentaciju o investicionim potencijalima države.

Guverner Kozarić je dao kratak presjek makroekonomskih pokazatelja, sa napomenom da nakon perioda stagnacije, bh. privreda pokazuje znakove oporavka, posebno u metaloprerađivačkom sektoru, ali da se veći rast BDP-a može očekivati tek u 2012. godini. Tom prilikom, guverener Kozarić je zahvalio predsjedniku EBRD-u Thomasu Mirowu na velikom angažmanu u našoj državi. „Čak i tokom ekonomski veoma izazovne 2010. godine, EBRD je nastavio sa velikim ulaganjima, pa vrijedi spomenuti da su samo tokom te godine investirali u 14 novih projekata, u vrijednosti od 190,2 miliona EUR“, rekao je guverner Kozarić. On je dodao da je primjer EBRD-a jasan pokazatelj svim potencijalnim investitorima da u Bosni i Hercegovini postoje šanse za uspješan biznis, te da se nada da će i drugi slijediti pozitivan primjer EBRD-a.

Ministar Alakalaj se, u svom izlaganju, osvrnuo na neiskorištene potencijale države, s osvrtom na energetski sektor, infrastrukturu, sa posebnim akcentom na izgradnju koridora 5C, proizvodnju organske hrane, te pozvao potencijalne investitore da nađu svoju priliku u Bosni i Hercegovini.

Tokom drugog dana, delegacija Bosne i Hercegovine će održati sastanke sa predstavnicima Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, te Evropske investicijske banke.

Ovogodišnji sastanak EBRD-a okupio je više od 500 zvaničnika iz 60 država, a tema sastanka je uticaj globalne finansijske krize na zemlje regija koje pokriva EBRD.

Vezani članci