Investicije
157

Bio je 8. najbogatiji čovjek na svijetu, a onda je izgubio 33 milijarde dolara

Klix.ba
Eike Batista
Eike Batista
Brazilski naftni tajkun Eike Batista prošle je godine bio osmi najbogatiji čovjek na planeti, ali se njegovo bogatstvo, procijenjeno na 34 milijarde, istopilo u samo 16 mjeseci. Naime, Batista je izgubio 33 milijarde dolara.

Kako javlja Bloomberg, njegov naftni konglomerat, OGX Petroleo & Gas Participacoes SA, izgubio je 90 posto svoje vrijednosti tokom prošle godine. Batisti će, kada poplaća dugove investitorima, ostati "bijednih" 200 miliona dolara.

Batista, poznat po svojoj karizmatičnosti i raskošnom stilu života, bio je pretjerano optimističan u periodu kada je njegova zemlja prolazila kroz snažan ekonomski razvoj (nakon čega je zapala u krizu). Sergio Lazzarini, iz Poslovne škole INSPER u Sao Paulu, rekao je kako je Batistin poslovni model bio "pretjerivanje u svakom smislu".

Batistin optimizam je i dalje neumanjen, čak i sada kada je suočen sa dugovima investitora poput General Electrica, IBM-a i Državnog investicijskog fonda Mubadala iz Abu Dhabija.

"Ispoštovat ću sve svoje obaveze. Neću ostaviti ništa neisplaćeno", napisao je Batista.

Sa tolikom sumom, Batistini gubici predstavljaju najveći pad ličnih vrijednosti, još od marta 2013. godine, sudeći prema Bloombergovom indexu milijardera.

Milijarderi koji su proteklih godina zapali u probleme su Ingvar Kamprad, osnivač Ikee, koji je izgubio 17 milijardi dolara u 2010. godini, te Sean Quinn, nekada najbogatiji čovjek u Irskoj, koji je bankrotirao 2011. godine, nakon što je samo tri godine ranije njegovo bogatstvo procijenjeno na šest milijardi.