Investicije
5

Bevanda: Kvalitetne investicije su poruka da je BiH zemlja u koju treba ulagati

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu delegaciju američke globalne investicijske kompanije "Kohlberg Kravis Roberts" (KKR), koje je predvodio general Vojske SAD-a u penziji David Petraeus.

Razgovarali su o mogućnostima za dalje ulaganje u BiH, s obzirom da je KKR kroz svoje investicije u kompanije United Media i Telemach najveći direktni strani ulagač iz SAD-a u BiH i regiji.

Bevanda je izrazio zahvalnost za dolazak kompanije KKR u BiH i rekao da su za našu državu izuzetno važne kvalitetne strane investicije koje imaju dalekosežne poslovne poruke drugim investitorima da je BiH zemlja u koju se treba ulagati.

Petraeus je rekao da je KKR globalna investicijska kompanija s kapitalom od 94,3 milijarde dolara i da je investicijski portfolio ove kompanije vrlo raznolik, od energije, šumarstva, obrazovanja i financijskih usluga do medija i komunikacija, hotelijerstva i zdravstva.

Rekao je i da je KKR najveća privatna investicija u BiH što predstavlja veliki podstrek za razvoj regiona i da KKR može prenijeti poruku potencijalnim investitorima da je BiH mjesto gdje je moguće imati podršku vlade i konkurenciju koja je fer.

Bevanda i Petraeus su se suglasili da je uspjeh postojećih investicija ohrabrenje za nove investitore i da u narednom razdoblju BiH treba da postane mjesto za biznis i da građani BiH imaju koristi od ovih investicija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.