Investicije
0

Berze: Tržište čuva ostvarene dobitke

FENA
Na evropskim su berzama cijene dionica i jutros oslabile, drugi dan zaredom, jer su investitori skloni dobitonosnim prodajama nakon što su najvažniji indeksi dosegnuli najviše razine u zadnjih osam mjeseci.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 oslabio 0,4 posto, na 1100,73 boda, nakon što je krajem prošlog mjeseca dosegnuo najvišu razinu u proteklih osam mjeseci.

Londonski FTSE, frankfurtski Dax i pariški CAC bili su u minusu oko 0,5 posto.

"Vidimo i dalje dobitonosne prodaje. FTSEurofirst 300 indeks još je iznad 1100 bodova nakon snažnog uzleta u proteklom razdoblju, no nemamo novih vijesti koje bi potaknule njegovo daljnje jačanje. Tržište se bori da zadrži ostvarene dobitke. Bude li današnji podatak s američkog tržišta nekretnina bolji od očekivanja, mogao bi dati poticaj tržištu", ističe direktor trgovanja u ETX Capitalu Joe Rundle, prenosi business.hr.

Među najvećim gubitnicima su dionice rudarskih kompanija, nakon što je BHP Billiton objavio da potražnja Kine za željeznom rudačom stagnira. Dionica te kompanije oslabila je 1,9 posto, a Rio Tinta dva posto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros stagnirao na 10.141 bodu.