Berza
0

Evropske dionice jutros u porastu

FENA
Na evropskim berzama cijene dionica jutros su porasle nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer se ulagači nadaju dobrim vijestima s američkog tržišta nekretnina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 sati ojačao 0,4 posto, na 1097 bodova, nakon što je jučer potonuo 1,1 posto. Londonski FTSE, frankfurtski Dax i pariški CAC bili su u plusu između 0,4 i 0,7 posto, prenose agencije.

Jučerašnji oštar pad cijena dionica posljedica je naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva, dok se jutrošnji oporavak zahvaljuje nadi da će izvještaj o prodaji postojećih kuća ukazati na daljnji oporavak američkog tržišta nekretnina.

"Jučer objavljeni izvještaj o građevinskim dozvolama u SAD-u bio je iznenađujuće pozitivan pa se i danas nadamo dobrom izvještaju. No, dobri podaci otklonili bi špekulacije o daljnjem labavljenju monetarne politike Feda. Pitanje je kada će američke monetarne vlasti prestati voditi izuzetno popustljivu politiku", kaže analitičarka u Landesbank Hessen-Thüringenu Viola Stork.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros oslabio 0,6 posto, na 10.086 bodova.