Raspisan konkurs
30

Banja Luka gradi novi kongresni centar koji će postati simbol grada na Vrbasu

M. N.
Lokacija budućeg kongresnog centra
Lokacija budućeg kongresnog centra
Banja Luka će u narednim godinama dobiti multifunkcionalni kongresni centar za koji iz Gradske uprave kažu da će biti budući simbol ovog grada na Vrbasu. Raspisan je međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja.

Buduća dvorana bit će smještena na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene "Mladosti" kod Parka Mladen Stojanović, odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra Delta planet. Objekat će sadržavati kongresno-koncertni centar sa 1.500 mjesta, malu koncertnu dvoranu sa 200 mjesta te pozorište s oko 700 mjesta. Planiran je i radni prostor za filharmoniju, izložbeni i administrativni dio, press centar, restorani, kafići i podzemna garaža.

"Njegova funkcija i kapaciteti treba da zadovolje, pored lokalnih, i šire, regionalne potrebe za ovom vrstom djelatnosti. Kulturna ponuda se ovim sadržajem proširuje pa se stvaraju optimalni uslovi za razvoj koncertne, baletske i operske umjetnosti, jer su postojeći kapaciteti u gradu odavno prevaziđeni u tehnološkom i parametarskom aspektu. Pored kulturne ponude, budući kompleks će poslužiti i za kongresnu djelatnost koja u sebi objedinjuje fenomene razmjene naučnih saznanja, nauke i obrazovanja. Pomenute sadržaje prate i izlagačka djelatnost, ugostiteljstvo, poslovanje, administracija i ostale neophodne namjene", navodi se u konkursu.

Kongresni centar bit će smješten na površini od 8,5 hiljada kvadratnih metara. U dokumentaciji se navodi kako će u okviru restorana biti i VIP/predsjednički salon za ručanje s osiguranim pristupom iz VIP parkinga u podzemnoj garaži. Ovaj salon će imati 20 mjesta.

Centralni restoran će imati kapacitet od hiljadu mjesta, a planirana je i izgradnja izložbene galerije.

Krajni rok za predaju konkursnih radova je 15. april 2020. godine do 15 sati, a predaju se u digitalnom formatu na jednom od zvaničnih jezika BiH. Pobjednik će dobiti nagradu od 30 hiljada eura.