Vrijedan dva miliona KM
10

Banja Luka će dobiti novi most na Vrbasu namijenjen za teretni saobraćaj

Klix.ba
Banja Luka će dobiti još jedan most na Vrbasu, ovaj put u naselju Toplice. Most će biti smješten 220 metara uzvodno od postojećeg jednosmjernog mosta.
Gradska uprava Banje Luke raspisat će sljedeće sedmice tender za izbor izvođača radova na izgradnji budućeg mosta na Vrbasu.

"Ukoliko postupak javne nabavke prođe bez poteškoća, nadam se da ćemo do kraja oktobra izabrati firmu koja će biti zadužena za taj posao i da će izvođač, bez obzira na kraj građevinske sezone, do kraja godine moći obaviti određene radove na terenu", rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Rok za izgradnju mosta je 10 mjeseci, što znači da bi mogao biti završen krajem ljeta iduće godine, ukoliko vremenske prilike posluže. Za radove je iz budžeta Grada izdvojeno oko dva miliona KM te dodatnih 600.000 KM za gradnju pristupnih saobraćajnica.

Novi most će ubrzati saobraćaj u ovom dijelu Banje Luke te, prije svega, omogućiti prolaz teretnim vozilima, što do sada nije bilo moguće s obzirom na to da je sadašnji most jednosmjeran s ograničenom težinom.

Prema idejnom rješenju, budući most u Toplicama imat će raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, bit će izgrađene i pješačke staze širine po dva metra. Ovaj most primarano će biti namijenjen za teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u smjeru Istočnog tranzita.

Projektom je predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

U julu je raspisan međunarodni konkurs za izgradnju mosta u Docu koji je otvoren do kraja ovog mjeseca. Najbolje idejno rješenje bit će nagrađeno iznosom od 20.000 eura. Izgradnja mosta na Docu mogla bi početi tokom jeseni iduće godine, ukoliko do tada budu ispunjeni svi potrebni preduslovi, od izbora idejnog rješenja, izrade glavnog projekta, rješenja imovinsko-pravnih pitanja pa sve do finansiranja i izbora izvođača radova.

Banja Luka je od marta ove godine pretvorena u veliko gradilište kojim će se promijeniti sadašnji izgled. Izgrađene su nove saobraćajnice, Istočni tranzit, objekti, a raspisan je i međunarodni konkurs za budući izgled centralne gradske zone. Prema ranijim izjavama gradonačelnika Igora Radojičića, samo ove godine otvoreno je 30 javnih gradilišta i oko 60 gradilišta stambeno-poslovno-privatne gradnje.