Investicije
96

Bahreinski biznismen za izgradnju centra u Visokom investira više od 20 miliona KM

FENA
Polaganjem kamena temeljca danas je u Visokom, u naselju Gornja Zimča, počela izgradnja stambeno-poslovno-rekreacionog centra Visoko za čiju izgradnju firma Abram Company iz Bahreina investira više od 20 miliona KM.
Foto: FENA
Foto: FENA

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici firme Abram Company, delegacije Bahreina, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnici Općine Visoko, gosti i građani.

Rok za izgradnju Centra Visoko je tri godine, a direktor i vlasnik firme Abram Company Ahmed Alabras je kazao da kompleks ne predstavlja samo građevine, bazene, sportske terene i šetališta nego i nova radna mjesta i mjesto susreta domaćih biznismena sa stranim investitorima i biznismenima, u cilju ostvarivanja kontakata i razmjene iskustava.

Abram Company iz Bahreina investira više od 20 miliona KM

"Odlučio sam da jedan dio svojih poslova prebacim u ovu zemlju, odnosnu u ovaj grad, Visoko. Da je moja odluka bila ozbiljna potvrđuje i danas položeni kamen temeljac, a na čijem će mjestu za tri godine biti izgrađen novi centar", kazao je Alabras.

Naglasio je da ovim projektom, ali i drugim projektima koje namjerava realizirati u budućnosti, želi napraviti ugodan ambijent da u Visoko i BiH dolazi što veći broj "prijatelja iz Bahreina, investitora i turista".

Foto: FENA
Foto: FENA

"U tom smislu se nadamo da ćemo 'omekšati' administrativne barijere i tako olakšati protok ljudi roba i razmjene u svim oblastima", kazao je Alabras.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir izetbegović je istakao da je današnja svečanost dobra prilika da okupljeni predstavnici vlasti, strani investitori i građani pošalju poruku o mogućnostima ulaganja u BiH.

"Naša zemlja se trenutno nalazi u jednoj od najizazovnijih faza. U proteklim sedmicama pogodila nas je prirodna nesreća katastrofalnih razmjera, poplave i klizišta su ostavile hiljade naših građana bez domova, radnih mjesta i poljoprivrednih gazdinstava. Koristim ovu priliku da pozovem prijatelje koji su danas sa nama da animiraju svoje vlade da učestvuju u donatorskoj konferenciji koju ćemo uskoro organizirati. Svaka pomoć u sanaciji šteta i otklanjaju posljedica je više nego dobro došla", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je u BiH uporedo sa sanacijom šteta neophodno ulagati maksimalne napore u poboljšanje društveno-političkih odnosa.

Foto: FENA
Foto: FENA

U Visokom će se graditi naselja za odmor

"Moramo jačati i širiti postojeće poljoprivredne kapacitete i privlačiti strane investitore. Ulaganja stranih investitora predstavljaju dodatno ohrabrenje da ćemo uspjeti u našoj namjeri da od BiH stvorimo prosperitetnu državu i ambijent ugodnog življenja i unosnog poslovanja", dodao je Izetbegović.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić je podsjetila da je Visoko, s ovim projektom, osim Ilidže, Hadžića, Ilijaša i Novog Grada postala još jedna bh. općina gdje će biti građena naselja za odmor, ali i napravljeni novi kapaciteti za razvoj turizma, zanatstva, uslužnih djelatnosti i trgovine.

Akcentirala je da su strani ulagači izrazili interesovanje da investiraju u projekte na još tri lokacije s područja općine Visoko.

"Općina Visoko će u skladu sa zakonima i propisima im omogućiti što bržu administrativnu uslugu", kazala je Babić.