{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Azerbejdžan zainteresiran da učestvuje u izgradnji koridora 5C

S
11.6.2013. u 17:51
0
43
Azerbejdžan zainteresiran da učestvuje u izgradnji koridora 5C
0
Azerbejdžan zainteresiran da učestvuje u izgradnji koridora 5C
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija dogovorio je danas sa najvišim zvaničnicima Azerbejdžana načine učešća te zemlje u izgradnji koridora 5C i domaćim energetskim projektima.
Delegacija BiH prezentovala je u Azerbejdžanu konkretne projekte o modalitetima izgradnje koridora 5C, a ovaj projekat je sa azerbejdžanske strane odlično ocijenjen.

U tom smislu usaglašeno je formiranje međuvladine radne grupe koja će u narednom periodu intenzivno raditi na konkretnom definisanju učešća azerbejdžanske strane na dijelu koridora 5C.

Tokom današnjih sastanaka dogovoreno je utvrđivanje pravnog okvira, kao i uspostavljanje međudržavne komisije kao pravne i institucionalne baze za buduću saradnju, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija se drugog dana posjete u odvojenim susretima sastao sa premijerom Azerbejdžana Arturom Rasi-zadeom, ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafajevim i predstavnicima državne kompanije za naftu i plin SOCAR.

Azerbejdžanskoj naftnoj kompaniji SOCAR su takođe prezentovane mogućnosti investiranja na tržištu nafte i gasa u BiH.

U kontekstu skorog definisanja trase gasovoda od Azerbejdžana ka EU, razgovarano je o mogućnosti investicionog učešća Azerbejdžana u gasifikaciji i modernizaciji gasne i naftne infrastrukture u BiH.

Predstavnici SOCAR-a iskazali su zainteresovanost, te najavili posjetu BiH prilikom koje bi se razgovaralo o konkretnoj saradnji sa predstavnicima domaćih kompanija iz tih sektora.

Obje strane su se usaglasile da se na jesen održi poslovni forum koji bi bio mjesto za sumiranje konkretnih rezultata, ali i mjesto za uspostavu saradnje na projektima iz područja turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane kao nekih od strateških djelatnosti u privredi BiH.

U delegaciji BiH, koju predvodi Lagumdžija, su i ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: