Investicije
0

Turska obećala investicije u energetici i rudarstvu u BiH

FENA
Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Ermina Salkičević-Dizdarević sastala se u Ankari s ministrom energije i prirodnih resursa Republike Turske Tanerom Yildizom i njegovim zamjenikom Hasanom Merdžanom tokom učešća bh. delegacije na poslovnom forumu "Ulaganja Republike Turske i njenih privrednika u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva u Bosnu i Hercegovinu".

Turski ministar je obećao značajne investicije u BiH u energetici i rudarstvu, saopćeno je iz kabineta Ermine Salkičević-Dizdarević u Sarajevu.

Za večeras je planirano potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Instituta za rudarstvo Republike Turske i Zavoda za geologiju Federacije Bosne i Hercegovine, što će doprinijeti obnovi labaratorija Zavoda te omogućiti razmjenu i edukaciju stručnjaka, kao i zajednički nastupi na tenderima.

Potpisivanje su inicirali zamjenica bh. ministra Ermina Salkičević-Dizdarević i zamjenik turskog ministra Hasan Merdžan.

Salkičević-Dizdarević odvojeno se susrela i s predsjednikom uprave Turkish Petroleum Corporation. Razgovarano je o zajedničkim projektima te interesu turske kompanije da učestvuje na tržištu Bosne i Hercegovine.

Salkičević-Dizdarević je razgovarala i s Mustafom Akasom, generalnim direktorom Generalnog direktorata Turskih ugljenih kompanija, te je izražen veliki interes za projekte u BiH.

Salkičević-Dizdarević je predvodila na forumu u Ankari bh. delegaciju predstavnika kompanija i institucija, a sagovornici su im bili potencijalni investitori iz Turske.

Najviše je razgovarano o mogućnostima za investiranje u energetski sektor u BiH, kao i poslovnoj saradnji bosanskohercegovačkih i turskih kompanija.

Kompanije Temsan i Energoinvest postigle su dogovor i ugovor će biti potpisan 15. maja.

Razgovarano je i s kompanijom Cengiz o projektu bloka 7 u čijoj gradnji turska strana želi da učestvuje.

Zamjenik turskog ministra će boraviti od 4. do 7. juna u Tuzli, gdje će s premijerom Federacije BiH otvoriti Tuzlanski sajam u čijem toku će biti održan poslovni forum Turske i Bosne i Hercegovine.