Investicije
20

Al-Bahar: U BiH sam došao da vidim kakve su prilike za ulaganje, oduševljen sam

FENA
Član uprave kompanije Al-Bahar iz Kuvajta, koja se širom svijeta bavi ulaganjem u nekretnine, trgovinu i proizvodnju, Wael al-Bahar ovih dana boravio je u BiH. Još prije ove posjete Al-Bahar korporacija osnovala je u Sarajevu firmu Rodina, koja će biti polazna tačka za ulaganje u BiH.

Govoreći o razlozima posjete našoj zemlji, Al-Bahar je za današnje Oslobođenje kazao da je došao da vidi koje su prilike i mogućnosti za ulaganje.

"Zahvaljujući ambasadoru BiH u Kuvajtu Senahidu Bristriću čuo sam određene informacije o mogućnostima za investiranje u BiH, iako prije toga nisam bio posebno zainteresovan", kazao je.

On je dodao kako njegova kompanija ima investicije u Slovačkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Egiptu i drugim zemljama Bliskog istoka, ali da informacije o BiH koje je ranije dobijao nisu išle u prilog stranim investitorima.

Ispričao je kako je ambasadora BiH upoznao na sedmičnim okupljanjima poslovnih ljudi, koja se u Kuvajtu zovu divanije, te ga je zainteresovala priča o BiH i odlučio je posjetiti našu zemlju kako bi se uvjerio u stvarne mogućnosti.

"Ambasador je pripremio određene kontakte i oduševljen sam onim što sam vidio. Imao sam priliku da se sastanem sa određenim načelnicima općina, da se informišem o propisima u BiH, kao i da dobijem neke informacije koje trebaju svakom investitoru", rekao je Al-Bahar.

Prije nekoliko godina u BiH je dolazilo jedva 500 turista iz Kuvajta, danas je broj turista iz ove bliskoistočne zemlje blizu 30.000. Tome je svakako doprinijelo otvaranje direktnog charter leta iz Kuvajta za Sarajevo, a ove godine planirano je uspostavljanje još dva charter leta. Katarske turiste će prevoziti američka i kuvajtska aviokompnija.

"Sve ovo nas je ohrabrilo da dođemo i vidimo kakve su mogućnosti za ulaganje", rekao je Al-Bahar.