Investicije
0

Akcije i euro jačaju u nadi da će Grčka izbjeći kolaps

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrijednost akcija i eura na evropskim i drugim finansijskim berzama danas je dodatno uvećana, jer se investitori nadaju da Grčka može da izbjegne bankrot ukoliko parlament te prezadužene zemlje prihvati novi plan još strožije štednje i prodaje državne imovine.

Pozitivan ishod glasanja u grčkom parlamentu, koji je jutros počeo "tešku" raspravu o novim mjerama štednje, u vrijednosti oko 28 milijardi eura, trebalo bi da otvori put za brzo odobravanje nove tranše zajma Atini od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u vrijednosti oko 12 milijardi eura, navodi Reuters u izvještaju iz Londona.

"Veliki posao je već obavljen iza scene, što daje sigurnost da će prijedlog (plana) biti odobren, a taj optimizam se prenosi (na berze)", ocijenio je strateški analitičari kompanije RBS Graham Bishop.

Usvajanje opsežnog plana za stabilizaciju grčkih finansija, na rok od pet godina, koji je predložila vlada, trebalo bi, prema riječima eksperata EU i MMF, da onemogući prvi bankrot neke razvijene zemlje u proteklih šest decenija.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 je u ranoj trgovini ojačao 0,7 posto, na 1088,04 poena, nakon što je jučer, u završnom poslovanju, "skočio" 0,6 procenata.

Globalni indeks akcija MSCI, kojim se mjeri prosječan nivo cijena u 23 najrazvijenije svjetske privrede, porastao je 0,6 procenata, dok je japanski Nikei indikator napredovao još više - 1,5 posto.

Uprkos činjenici da su cijene akcija i kurs eura uglavnom uvećani od početka ove sedmice, analitičari na čije mišljenje se poziva Reuters upozoravaju da Grčka ima ogroman javni dug, u vrijednosti oko 345 milijardi eura i da vlada te prezadužene članice EU mora preduzimati, u narednih pet godina, a vjerovatno i nakon toga, "gigantske napore", da bi "sredila" domaće finansije i otklonila opasnost bankrota.

Bankrot Grčke bi, prema objašnjenju ekonomista, vjerovatno izazvao novu globalnu kreditnu krizu i zasigurno jako velike finansijske probleme u nekim "perifernim" članicama zone eura, prije svega Portugalu, Španiji i Irskoj, a možda i Italiji.

Očekivano "da" prilikom glasanja u grčkom parlamentu o novom vladinom ekonomskom paketu podiglo je i kurs eura, koji trenutno "naginje" ka kursu od 1,44 dolara.

Jačanje eura dijelom se objašnjava, među specijalistima na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu, mogućnošću daljeg povećanja kamata pod kontrolom Evropske centralne banke (ECB).

Dolar je ojačao prema japanskom takmacu i jutros je na tokyjskoj berzi vrijedio više od 81 jen, što je bio najviši nivo "amerikanca" u proteklih mjesec dana.

Istovremeno "zelena valuta" je kotirala nešto više od 1,60 za funtu sterlinga i 0,83 švicarska franka, što je bila nevelika promjena u odnosu na prethodni dan.