Berza
0

Euro i akcije ojačali u evropi zbog optimizma oko Grčke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Euro je danas na berzi u Londonu ojačao prema dolaru, uoči glasanja u grčkom parlamentu o paketu mjera štednje, za koji se analitičari nadaju da će biti usvojen.

Vrijednost zajedničke evropske valute je na Londonskoj berzi porasla za 0,2 posto na 1,4317 dolara, dok je američka valuta takođe oslabila u odnosu na japanski jen na 80,78 jena, prenijela je agencija Bloomberg.

Do jačanja eura prema većini drugih valuta je došlo nakon što je grčki premijer George Papandreou juče na početku debate o petogodišnjem budžetskom planu u grčkom parlamentu pozvao zastupnike da poslušaju svoju "patriotsku savjest" i podrže oštrije mjere štednje.

"Ukoliko mjere štednje ne budu izglasane, to bi mogao da bude smak svijeta za eurozonu, pa se zato na tržištu pretpostavlja da će rezultat glasanja biti pozitivan", izjavila je analitičarka londonske konsultantske firme "Rabo bank International" Jane Foley.

Papandreouova izjava je takođe podstakla jačanje akcija na berzi u Londonu, pa je tako indeks "Stox Europe 600" porastao za 0,5 posto na 265,27 poena, a indeks "Standard & Poor's 500" za 0,1 posto.