promo
258

Internacionalni Burch univerzitet predstavio rezultate tri velika ERASMUS+ projekta

Internacionalni Burch univerzitet danas je predstavio dosadašnje rezultate tri Erasmus+ projekta za izgradnju kapaciteta u području visokog obrazovanja koji se implementiraju na Univerzitetu.

Radi se o projektima SUCCESS, KALCEA i TACEESM. Sva tri projekta u svom domenu imaju za cilj unaprjeđenje obrazovnog procesa, nastavnih planova te načina izvođenja nastave, unaprjeđenje saradnje sa privredom i inovacije.

Projekti su usmjereni na povezivanje univerziteta iz EU kroz razmjenu dobrih praksi i iskustava te su odlična prilika da se ti primjeri i prakse prenesu u naš obrazovni sistem. Internacionalni Burch univerzitet uspješno implementira sva tri projekta, a danas su predstavljeni rezultati kroz otvaranje novih učionica opremljenih najsavremenijom tehnološkom opremom.

"Prije svega želim da se zahvalim Europskoj komisiji koja je u Interacionalnom Burch univerzitetu prepoznala partnera koji ima kapacitete da implementira ovakve projekte u BiH. Ove učionice rezultat su rada naših profesora na projektima i zahvaljujem im se na zalaganju i trudu. Ono što je najvažnije, uz ovakvo finansiranje opreme i kompjuterskih sala omogućavamo našim studentima da usvajaju znanja na nov način i budu spremni za realni sektor", poručio je na otvaranju rektor IBU, prof.dr. Mersid Poturak.

Kroz ova tri projekta IBU je nabavio opremu kojom je opremljeno nekoliko učionica sa više od 20 računara, SMART Board GX086 interaktivnim panelima, konferencijskom opremom, te drugim materijalima. Nabavljena oprema omogućit će modernizaciju nastavnog programa uvođenjem inovativnih metoda podučavanja uz korištenje savremenih tehnologija i njihovih mogućnosti. Internacionalni Burch univerzitet je koordinator projekta SUCCESS koji ima za cilj unaprjeđenje saradnje visokoškolskih ustanova s privredom za unaprjeđenje procesa zapošljavanja u struci.

"Vrijednost projekta je oko 900.000 eura i danas predstavljamo dio rezultata nakon godinu i po implementacije. Pored nabavljene opreme mi trenutno razvijamo i regionalnu platformu za države Zapadnog Balkana koja će povezati univerzitete i studente sa privredom i kompanijama. Još jedan veliki cilj ovog projekta je razvoj poduzetništva te se kroz kapacitete i kurseve kod studenata želi probuditi poduzetnički duh i inicijativa", rekla je doc.dr. Nataša Tandir, dekanesa Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke IBU i koordinatorica projekta SUCCESS.

Projekt KALCEA usmjeren je na implementaciju principa trougla znanja (obrazovanje, istraživanje, inovacije) s ciljem kreiranja institucionalne integracije obrazovanja, istraživanja i inovacija.

"Želimo povezati obrazovanje, privredu i istraživanje kroz inovativne projekte. Cilj nam je sprovođenje relevantnih istraživanja u saradnji sa našim industrijskim partnerima. U prvoj godini projekta obavili smo istraživanja koja su nam dala sliku trenutnog stanja i smjer kojim trebamo ići dalje. Budući planovi su: razvoj mehanizama za saradnju, otvaranje laboratorija za pametne mreže, razvoj profesionalnih kurseva i otvaranje nekoliko inovacijskih centara u regionu", poručio je doc.dr. Mirza Šarić, koordinator projekta KALCEA.

Projekt TACEESM ima za cilj modernizaciju nastavnog plana i programa arhitektonskog i građevinskog obrazovanja prema evropskom modelu.

"Uz ovaj projekt i podršku Europske unije mi smo vjerovatno jedini Odsjek za arhitekturu u BiH koji ima najsavremenije opremljenje prostorije za arhitektonsku naobrazbu. Oprema koju smo nabavili će u potpunosti izmijeniti dinamiku rada na predavanjima i vježbama, posebno na projektantskim predmetima. Ona nam pruža različte mogućnosti tokom rada sa studentima, dovodi do veće efikasnosti prilikom izvođenja nastave, ali i veće interakcije unutar grupe studenata", izjavila je prof.dr. Erna Husukić, koordinatorica projekta TACEESM.

Zahvaljujemo se studentima Odsjeka za grafički dizajn i multimediju koji su oslikali mural u jednoj od učionica prema ilustraciji koju je kreirao profesor Ranko Anđelić kao vizuelani prikaz slogana "Educating hearts and minds". Oprema koja je nabavljenja preko ovih projekata studentima je na raspolaganju već od danas, a Internacionalni Burch univerzitet će nastaviti raditi na unaprjeđenju obrazovnog procesa i svojih kapaciteta.

Osim toga i ove godine obezbijeđen je fond za stipendiranje novih studenata. Svi maturanti mogu se prijaviti na prijemni ispit za stipendiju koji će se održati online 27.03.2021. godine i testirati svoje znanje te obezbijediti stipendiju za studij.

Za prijemni ispit za stipendiju prijavite se putem linka, a više informacija potražite na www.ibu.edu.ba.