promo
232

Internacionalni Burch Univerzitet ispratio 9. generaciju studenata

Internacionalni Burch univerzitet upriličio ceremoniju dodjele diploma i ispratio oko 200 diplomanata, master studenata i doktoranata.

Emocije ponosa, sreće, zadovoljstva nosile su sinoć sve prisutne na najmnogobrojnijoj ceremoniji dodjele diploma Internacionalnog Burch univerziteta. Oko 200 diplomanata, master studenata i doktoranata bacili su u zrak kapice u čast završetka jedne faze obrazovanja, a slaveći i uspješno završenu jednu fazu života. Studenti, profesori, asistenti, roditelji, staratelji, rodbina i prijatelji ispratili su još jednu generaciju studenata, 9. po redu, Internacionalnog Burch univerziteta.

Prisutnima se prvo obratio Timothy Donald Fisher, predsjednik Upravnog odbora IBU koji je istakao da će Stirling Education, britanska grupacija kojoj pripada IBU, nastaviti ulagati u obrazovanje u Bosni i Hercegovini, jer to mladi u BiH zaslužuju, s ciljem da znanje koje steknu na univerzitetu iskoriste i doprinesu razvoju svoje zemlje. Fisher je dodao: "Nigdje u svijetu nisam vidio ovako talentovane mlade ljude", naglasivši da ne treba da idu iz svoje zemlje.

Poseban momenat večeri bio je uručenje posebnih priznanja za najbolje studente, ukupno njih 20 koji su imali prosjek iznad 9, a koji su pored prosjeka bili uspješni i u drugim praktičnim i vannastavnim aktivnostima.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Mersid Poturak, prije samog uručenja posebnih priznanja za najbolje obratio se prisutnima. Zahvalio se roditeljima studenata što su upisali svoju djecu na IBU, te dodao da su se na IBU o njima brinuli kao da su njihova djeca, a onda je rekao studentima: "Uspjeli ste!" Završili ste još jedno važno poglavlje u svom životu tzv. Lifechapter. Poglavlje puno izazova, truda, ali i prijateljstva i novih veza."

U nastavku obraćanja studentima je uputio posebne poruke, naglasio im da čuvaju svoje roditelje, da brinu o zdravlju i načinu življenja, da paze kako se ophode prema drugima, da brinu o svojoj domovini i da se zabave i razvijaju dobre navike. Za kraj, dodao je: "Vi ste jedna od najboljih generacija koje je Burch ikada imao! Činjenica koja to dokazuje je da su naši vlasnici iz Londona uložili u ovu generaciju 3,5 miliona KM kroz stipendije koje ste dobili u posljednje tri godine."

Najbolji studenti Generacije 2019. su: sa Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke Hata Kurjaković i Melisa H. Mehmedović, sa Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke Hasan Okanović i sa Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke Aldin Kovačević. Aldin Kovačević ponio je i titulu najboljeg od najboljih, tradicionalno ukucao je svoje ime u panj najuspješnijih i obratio se prisutnima rekavši da ono iskustvo koje je doživio i stekao na IBU želi svim budućim studentima, a govor je zaključio riječima: "Svi smo mi studenti generacije, generacije čiji se glas čuje, i koja posjeduje ambicije i vještine da bude pokretač trajnih promjena u društvu, te ostavi svijet barem malo boljim mjestom nego što ga je pronašla."

Ceremonija se završila studenstkom himnom, Gaudeamus, bacanjem u zrak kapica, zagrljajima studenata sa kolegama, profesorima, porodicom i međusobno razmjenjenim iskrenim željama za uspjeh na svim poljima života.