Kumovale projekcije
6

Intelov "historijski kolaps" obrisao 8 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Intel Corp je u petak izgubio tržišnu vrijednost za oko 8 milijardi dolara nakon što je američki proizvođač čipova zaprepastio Wall Street lošim projekcijama dobiti, podstaknuvši strahove pada na tržištu personalnih računara.

Kompanija je predvidjela iznenađujući gubitak za prvo tromjesečje, a njena prognoza prihoda bila je 3 milijarde dolara ispod procijenjenih jer se također borila sa usporavanjem rasta poslovanja s podatkovnim centrima.

Intelove dionice zaključile su pad od 6,4 posto, dok su konkurentske kompanije Advanced Micro Devices (AMD.O) i Nvidia (NVDA.O) završile sa rastom od 0,3% i 2,8%, respektivno. Intelov dobavljač KLA Corp (KLAC.O) je pao za 6,9% nakon svoje sumorne prognoze.

"Nikakve riječi ne mogu opisati ili objasniti historijski kolaps Intela", rekao je Hans Mosesmann iz Rosenblatt Securities, koji je bio među 21 analitičarem koji je snizio svoje ciljne cijene dionica.

Loši izgledi su naglasili izazove sa kojima se suočava izvršni direktor Pat Gelsinger dok pokušava da ponovo uspostavi dominaciju Intela u sektoru širenjem proizvodnje po ugovoru i gradnjom novih fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Kompanija je konstantno gubila tržišni udio u odnosu na rivale poput AMD-a, koji je koristio ugovorne proizvođače čipova kao što je tajvanski TSMC (2330.TW) da napravi čipove koji nadmašuju Intelovu tehnologiju.