|

Inovativni proizvođači lijekova najavili: Omogućit ćemo bržu dostupnost lijekova

Inovativni proizvođači lijekova najavili: Omogućit ćemo bržu dostupnost lijekova
1
F
FENA
25.2.2019. u 16:27
10
komentara
1

dijeljenja
Inovativni proizvođači lijekova najavili: Omogućit ćemo bržu dostupnost lijekova Foto: D. S./Klix.ba
Ulaskom u Evropsku federaciju farmaceutske industrije Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) garantira da će lijekovi biti sigurni za upotrebu i brže dostupni na tržištu.
"Naš zadatak je da dovedemo inovativne lijekove. U velikoj mjeri posjedujemo regulativu koja je u skladu zakonskim postavkama tržišta lijekova u Evropskoj uniji. Također, ovo članstvo dokazuje da vrijedi dovesti inovativne kompanije čiji je zadatak da budu usmjereni ka unapređenju i očuvanja zdravlja ljudi kroz inovacije - kazala je direktorica Udruženja Ana Petrović na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

U prosjeku na takve lijekove se čekalo i do deset godina, a danas se to svelo na dvije do tri godine.

"Sa inovativnim lijekom pacijentima se omogućava duži život. Radi toga naš izazov je da razvijamo partnerstvo sa nadležnim institucijama iz oblasti zdravstva", rekao je predsjednik Upravnog odbora UIPL Damir Babić.

Predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH Harun Drljević potvrdio je da će sa članstvom ovog udruženja u Evropsku federaciju farmaceutske industrije biti osigurana transparentnost načina utroška novca i dolaska lijeka do pacijenta.

Objavljivat će se podaci o donacijama zdravstvenim organizacijama, naknadama za usluge zdravstvenih radnika i slično.

"Zahvaljujući tome imat ćemo poboljšan pristup lijekovima za korisnike zdravstvenog sistema", poručio je Drljević.

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH okuplja 12 inovativnih proizvođača lijekova prisutnih na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Od osnivanja 2013. godine djeluje s ciljem da svi pacijenti imaju brz i transparentan pristup najboljim lijekovima i najsigurnijim terapijskim modelima.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...