biznis
0

Industrija grafike i papira izvozi bolje, ali uvoz i dalje dominira

FENA
Prošlogodišnji izvoz u oblasti grafičke industrije i papira veći je nego 2009. godine, uvoz je blago smanjen, ali uvozni trend je i dalje značajno visok i dominira nad izvozom, što u konačnici ne daje pozitivan izvozno-uvozni bilans.

Najveći uzročnik tome je što grafička industrija nema ovdje potrebnog reprometarijala, papira, raznih hemikalija i drugih komponenti. Izdaci se stvaraju i za stručne publikacije i literaturu.

To je rečeno na današnjoj Skupštini Grupacije grafičke industrije, koja djeluje u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Prema podacima koje je prezentirala Selma Bašagić, sekretarka Grupacije, prošle godine je u oblasti grafike i papira izvezeno robe u vrijednosti od 200 miliona KM (od toga se 11,1 milion odnosi na grafiku), dok je uvezeno 332,8 miliona KM vrijednosti.

Izvoz je orijantiran tržištu Srbije, Hrvatske, Italije, Turske, Crne Gore, Slovačke i drugih zemalja, a uvoz najviše dolazi iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Turske, Velike Britanije i drugih područja.