Zbog veće potražnje
14

Indija obustavila izvoz riže, trgovci najavili da bi cijena pšenice mogla skočiti

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Podaci Organizcije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) pokazuju da su globalne cijene riže na najvišem nivou u posljednjih 15 godina. Do rasta cijena je došlo nakon 20. jula, kada je Indija najavila da će obustaviti izvoz bijele riže.

Obustava izvoza ne uključuje basmati rižu, ali ona čini samo četvrtinu od okupnog dosadašnjeg izvoza. Odluka je donesena samo nekoliko dana nakon što je Rusija prekinula učešće u Inicijativi za crnomorsko žito, što je izazvalo rast globalnih cijena prehrambenih proizvoda.

Riža je treća po proizvodnji žitarica na svijetu, nakon kukuruza i pšenice, i obično joj treba od 90 do 200 dana da raste u zavisnosti od sorte i uslova okoline.

Riža je jedna od najzahtjevnijih kultura za uzgoj, obično zahtijeva 3.000 do 5.000 litara vode po kilogramu usjeva, oko tri puta više vode nego što je pšenici potrebna za rast.

Trgovci kažu da će ova zabrana utjecati i na potražnju, ali i cijene pšenice te predviđaju skok cijena zbog poremećaja na tržištu.

Indijska zabrana izvoza uvedena je kako bi se kontrolirale domaće cijene i kao mjera predostrožnosti nakon što je najavljen dolazak El Nina koji može uzrokovati suše koje dovode do nižih prinosa ili čak propadanja usjeva.

Jeftina domaća riža učinila je Indiju najvećim svjetskim izvoznikom, čineći gotovo 40 posto ukupnog izvoza. Indija je od januara do jula izvezla oko 12,9 miliona tona riže u vrijednosti od skoro sedam milijardi dolara u najmanje 150 zemalja.

Nakon uvedene zabrane u Indiji, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a snizilo je prognoze globalne trgovine rižom za 2023. i 2024. godinu, s tim da je organizacija rekla da će trgovina mljevenom rižom u kalendarskoj 2024. godini biti 52,9 miliona tona, što je za 3,44 miliona tona manje u odnosu na prethodne prognoze.

Zabrana je utjecala na cijenu drugih sorti tiže, a visoke cijene vjerovatno neće biti snižene u skorijem periodu.