{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


INA traži naftu na 60 kilometara od Dubrovnika

S
12.1.2012. u 19:49
0
16
INA traži naftu na 60 kilometara od Dubrovnika
0
INA traži naftu na 60 kilometara od Dubrovnika
Dubrovnik
Hrvatska naftna kompanija INA sa dva istraživačka broda "Oceanic Challenger" i "Kasandra V" traži naftu i plin na oko 60 kilometara od Dubrovnika.
Hrvatski mediji javili su da se odavno zna da u južnom Jadranu postoje nalazišta prirodnog plina i nafte, ali su ranije istraživanja bila neisplativa zbog tadašnje niske cijene energenata, pa je bušenje na velikim dubinama bilo neisplativo.

S povećanjem cijena nafte i plina moguća nalazišta na velikim dubinama postala su rentabilna, a pretpostavlja se da u južnom Jadranu postoje velike zalihe nafte i plina.

Iz INA-e kažu da je krajem 2011. godine započeto snimanje tehnikama 2D i 3D na srednjem i južnom Jadranu, a za ove radove je prošle godine angažovana kompanija CGG. Ugovor je navodno vrijedan više od 50 miliona kuna (preko 6,6 miliona eura).

Studija Hrvatskog geološkog instituta 2009. godine otkrila je na području Dubrovačko-neretvanskog kantona značajne zalihe prirodnog plina, koji može biti povezan sa naftom.

Istraživanja stručnjaka ruskog "Gaspromnjefta" ranije su pokazala da i Konavsko polje leži na značajnim količinama nafte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: