{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk u ŽRS odgodio početak ispitivanja nafte i gasa u RS

F
20.10.2011. u 12:06
0
2
Štrajk u ŽRS odgodio početak ispitivanja nafte i gasa u RS
0
Štrajk u ŽRS odgodio početak ispitivanja nafte i gasa u RS
Iz preduzeća “Jadran-Naftagas” d.o.o Banja Luka tvrde da zbog štrajka mašinovođa moraju odgoditi za danas planirani početak geoloških ispitivanja na teritoriji Republike Srpske (RS), na osnovu koncesije na istraživanje i korištenje ugljikovodonika (sirove nafte i gasa), koju je ovom preduzeću dodijelila Vlada, odnosno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS.
Obustava željezničkog saobraćaja onemogućila je “Jadran-Naftagas” da preveze aparate za istraživanje, koji se nalaze u Sisku, a direktor tog preduzeća Predrag Radanović je za RTRS rekao da su dio opreme već dopremili, dok će ostatak biti prebačen nakon okončanja štrajka mašinovođa.

U Vladi RS su još ljetos kazali da ne vide ništa sporno u tome što su bez javnog poziva “Jadran-Naftagasu“, zajedničkoj firmi ruskog "Njeftegasinkora“ i Naftne industrije Srbije, dali koncesije po kojima ta firma u narednih 28 godina ima pravo da traži eventualna nalazišta nafte u RS.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS i koncesionar imali su rok od 90 dana da sklope ugovor o koncesiji, koji će detaljnije regulirati međusobne obaveze.

Iz "Jadran-Naftagasa” najavili su ranije da će seizmička istraživanja izvoditi na teritoriji od 210 kilometara od Novog Grada do Doboja, odnosno na području Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Čelinac, Prnjavor, Doboj i Banja Luka.

Istraživanja će biti provedena i na dodatnih 490 kilometara na prostoru Semberije, u okviru koje su općine Bijeljina, Ugljevik, Lopare i jedan dio Zvornika.

Kompanijia "Jadran-naftagas“ je jedini koncesionar na naftu i gas u RS, čije se potencijalne zalihe procjenjuju na 100 miliona tona.

Rješenjem o dodjeli koncesije “Jadran-naftagas” je dužan da plati jednokratnu naknadu za istraživanje od 1,5 miliona maraka i to u dvije rate, najkasnije do 30. juna 2013. godine.

Kada počnu s eksploatacijom nafte RS će plaćati koncesionu naknadu od četiri posto brutoprihoda koji ostvare prodajom nafte i gasa.

"Jadran-naftagas“ je u vlasništvu "Njeftegasinkora“ i "Zarubrežnjefta“, koji su vlasnici naftnih industrija Srbije i RS.

Ugovorom o kupovini Rafinerije nafte Brod tadašnja Vlada RS dala im je svu postojeću dokumentaciju o ranijim istraživanjima nafte na ovom području.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: