{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ima li mostarska Ruža budućnost?

16.8.2014. u 19:25
6
44
Ima li mostarska Ruža budućnost?
6
Na mjestu nekada popularnog kafića koji je nosio ime Ruža, 1978. godine sagrađen je hotel Ruža koji je u to vrijeme bio najveći mostarski hotel. Poznati hotel, kao ni mnogi objekti u gradu na Neretvi, nije preživio rat. Granatiranjem i artiljerijskim djelovanjem u potpunosti je uništen.
Pet godina nakon završetka rata zvanično je počela obnova hotela, ili bolje kazano na mjestu nekadašnjeg hotela započeta je izgradnja novog, savremenijeg i većeg hotela Ruža.

Vrijednost investicije iznosila je 25.000 KM. Novi hotel trebao je imati 214 luksuznih apartmana,dva bazena i kongresne dvorane. Od samog početka izgradnje ugovor o izgradnji sedam je puta bio aneksiran.

Radovi na novom hotelu obustavljeni su 2006. godine, nakon što je UNESCO zaprijetio da će staru jezgru grada i Stari most ukloniti sa popisa svjetske kulturne baštine. Novi ho0tel nalazio bi se na ulazu u stari dio grada, a svojim gabaritima se ambijentalno ne bi uklapao u Stari grad.

Uslovi za nastavak gradnje stečeni su pet godina kasnije, ali izgradnja novog hotela još uvijek nije nastavljena. Investitor nije želio krenuti u završetak radova jer je prema njegovim riječima za završetak hotela potrebno još 14 miliona KM.

Agencija za privatizaciju HNK obavijestila je investitora da bi ugovor o izgradnji uskoro mogao biti raskinut ukoliko se ne krene sa radovima na Ruži.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: