Veliki orden časti
30

Ilija Studen dobitnik prestižnog priznanja Republike Austrije

Klix.ba
Na svečanosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana Republike Austrije u Sarajevu predsjedniku Uprave STUDEN Holding Iliji Studenu uručeno je prestižno priznanje predsjednika Austrije Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije koje se dodjeljuje za poseban doprinos u razvoju privrede Austrije i Bosne i Hercegovine. Priznanje mu je uručio ambasador Austrije u BiH Martin Pamer.

"Izazov investiranja za STUDEN Holding oduvijek je značio ulaganje u razvoj tržišta i privrede zemalja u kojima je naša poslovna grupa prisutna. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja uspjeli smo da iz Beča, kao sjedišta Holdinga, pozitivno utječemo na tržište Bosne i Hercegovine te smo otvaranjem dvije proizvodne kompanije, fabrike za proizvodnju jestivog ulja Bima i STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera, s 500 zaposlenih uspostavili Agroindustrijski kompleks u Brčkom koji svojim proizvodima snabdijeva domaće tržište i zemlje širom svijeta", rekao je Ilija Studen.

Dodao je da je priznanje potvrda da kontinuiranim ulaganjem STUDEN Holding snažno utječe na unapređenje cjelokupnog privrednog ambijenta Bosne i Hercegovine te da su dosadašnja ulaganja pokazatelj za uspješan rad, čime je STUDEN Holding ujedno i najveći austrijski investitor u prehrambenoj industriji BiH. Opredjeljenje STUDEN Holdinga da u Bosni i Hercegovini utječe na formiranje tržišta s prepoznatljivim i kvalitetnim bh. proizvodima će se nastaviti, a zalaganje za non-GMO proizvodnju, te podrška austrijskoj asocijaciji Dunav soja, dio je takve tržišne opredijeljenosti.

Kao najviše državno priznanje koje predsjednik Austrije svake godine dodjeljuje političarima, oficirima, naučnicima, umjetnicima, preduzetnicima i poslovnim ljudima za posebna ostvarenja i doprinose, predsjednik Uprave STUDEN Holdinga Ilija Studen jedini je bh. privrednik laureat Velikog ordena časti za zasluge Republike Austrije.

Prošle godine priznanje je dobilo je više od 100 osoba među kojima je samo 12 onih koji nisu Austrijanci.