biznis
136

Ikea poručila posjetiocima: Prestanite spavati u našim prodavnicama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Švedski proizvođač namještaja Ikea apeluje na posjetioce, a posebno tinejdžere da prestanu ilegalno spavati u njihovim trgovinama.

Samo ove godine prijavljeno je desetak slučajeva organizovanog noćenja u njihovim prodavnicama širom svijeta, a i ranije su pronalazili ljude skrivene u trgovinama u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Japanu, Australiji i Poljskoj.

Nedavno su dvije 14-godišnjakinja uhvaćene nakon što su provele noć u Ikeinoj radnji u švedskom Jonkopingu, a ovaj trend počele su dvije belgijske YouTube zvijezde. Njihov video pregledan je 1,7 miliona puta, a u njemu se vidi kako skaču po krevetima nakon što su tri sata proveli skriveni u ormaru.

Iz kompanije još nisu formalno optužili tinejdžere iz Jonkopinga, jer su veoma mladi, ali dvije djevojke uhvaćene u oktobru u Malmeu nisu bile te sreće. Kada su otkrivene u jutarnjim satima prijavljene su policiji zbog nezakonitog ulaska u objekat.

"Cijenimo što su ljudi zainteresovani za Ikeu i žele stvoriti zabavna iskustva, međutim, sigurnost naših saradnika i klijenata naš je najveći prioritet, a to je razlog zbog kojeg ne dopuštamo spavanje u našim trgovinama", kazali su iz ove kompanije.

Ikea ima 400 prodavnica u gotovo 50 zemalja.