biznis
0

IEA očekuje teškoće na svjetskom tržištu plina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetsko tržište prirodnog plina će se u 2011. suočiti s teškoćama pri usuglašavanju uvjeta dugoročnih sporazuma, izjavio je u srijedu u Moskvi glavni ekonomist Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol.

"Ove godine će se voditi velika borba oko utvrđivanja uvjeta dugoročnih sporazuma između dobavljača i potrošača plina", rekao je Birol na jednoj konferenciji u ruskome glavnom gradu.

Birol nije isključio mogućnost jačanja pritisaka na dobavljače tog energenta kako bi odustali od vezivanja cijena plina za cijene nafte u dugoročnim sporazumima, objavljeno je na web stranici Finmarket.ru.

"Neću se čuditi budu li zemlje uvoznice uporno kucale na vaša vrata i tražile više stvaralačkog pristupa u formuliranju cijena u sporazumima. Ne isključujem mogućnost da one u 2011. pojačaju zahtjeve da se cijena plina ne veže više za cijenu nafte", rekao je Birol.

Stručnjak IEA-e, govoreći o glavnim potrošačima plina, istaknuo je bitnu ulogu Narodne Republike Kine, podsjetivši da u toj zemlji postoji velika konkurencija između plina i ugljena.

Birol smatra da će se drugi veliki sudionik na tržištu plina, Sjedinjene Američke Države, za 10 godina pretvoriti od najvećeg potrošača plina u najvećeg izvoznika tog energenta.

"Začudit ću se ukoliko SAD za 10 godina bude uvozio ukapljeni prirodni plin, ali se neću začuditi ako za 10 godina ta zemlja postane izvoznik plina", rekao je Birol, istaknuvši da se u toj zemlji ubrzano razvijaju najmodernije tehnologije.

Birol je također naveo da će sadašnja cijena od oko 100 dolara za barel nafte nanijeti malu štetu svjetskoj ekonomiji, usprkos poticanju inflacije, naročito u Evropi, koja bi mogla usporiti oporavak.

"Smatram da će cijene nafte do kraja godine biti niže od sadašnjih trocifrenih", rekao je Birol.