MH Nekretnine
340

"Idealno vrijeme za kupovinu nekretnine je sada": Pogledajte neke od fantastičnih prilika

MH Nekretnine
MH Nekretnine
Kupovina nekretnine je ozbiljna odluka koja zahtijeva pažljivo promišljanje i planiranje, ali postoje određeni faktori koji često ukazuju na to da je trenutno povoljno vreme za ulaganje u nekretnine.

Da li je upravo sada idealno vrijeme za kupovinu nekretnine, saznajemo u razgovoru sa Mersihom Husejnović, vlasnicom agencije za prometovanje nekretninama i investicijski konsalting MH Nekretnine.

Poslovna 2023. godina se bliži kraju, kako je ocjenjujete i kakve su prognoze za narednu godinu?

Napravila bih kratki osvrt na 2023. godinu, koja je za našu agenciju bila najuspješnija od početka poslovanja, a sada krajem godine, mogu se već nazrijeti i projekcije za narednu. Ukoliko analiziramo 2023. godinu, velika pažnja se posvećivala trendovima u stanogradnji, međutim značajan dio, barem u poslovanju agencije MH Nekretnine, čini i prometovanje poslovnim objektima, hotelima, restoranima, kao i objektima na turističkim destinacijama, namijenjenih za turističku rentu. Investicija u nekretnine se u 2023. godini pokazala kao jedan od najpopularnijih načina ulaganja viška novca s prognoziranim optimalnim povratom investicije.

Pored prometovanja nekretninama, agencija MH Nekretnine ima respektabilan imidž i po pitanju investicijskog konsaltinga gdje usko sarađujemo sa investitorima u novogradnji. Prema našim saznanjima trend gradnje će se nastaviti i naredne godine, uz izazove po pitanju radne snage u građevinskoj industriji. Što se tiče kretanja cijena, ne bi trebalo biti niti većeg rasta niti većeg pada, ali treba imati na umu da na cijenu nekretnina veliki uticaj imaju i banke.

Da li je vaš stav da je sada idealno vrijeme za investicije u nekretnine?

Po mom iskustvu, od preko 25 godina u građevinskoj industriji, kraj godine je svakako jedan od pikova potražnje za nekretninama. Izdvojila bih još nekoliko razloga zašto je sada idealno vrijeme za investicije u nekretnine:

1. Prihvatljivi uslovi kreditiranja

Kako sam već istakla, na cijenu nekretnina značajno utječu i politike banaka po pitanju uslova finansiranja. Pozitivnom ambijentu za investiranje će zasigurno doprinjeti politika vodećih domaćih banaka sa domaćim kapitalom, koje promoviraju fiksne kamatne stope sa otplatom kredita do 25 godina, što u mnogome utječe kako na kupce, tako i na investitore.

2. Stabilnost tržišta

Naše tržište nekretnina je stabilno ili čak u fazi rasta, što može biti podsticaj za kupovinu. Stabilnost tržišta često ukazuje na dugoročnu vrijednost nekretnina i može pružiti sigurnost investitorima. Cijene su stabilne, a prilika zaista ima: od kvalitetne novogradnje, luksuznih rezidencijalnih kompleksa, turističkih objekata, do poslovnih objekata.

3. Rastući turistički potencijal

Zadnjih godina Bosna i Hercegovina, kao i Sarajevo, se svrstavaju u jako interesantnu turističku destinaciju, sa pojavom velikog broja privatnih smještaja za kratkoročni najam, te izuzetnom popunjenošću smještajnih hotelskih i motelskih kapaciteta. Shodno tome, predviđanja su da će i ovaj segment industrije imati stabilan potencijal i u 2024. godini.

4. Stabilnost poslovnog okruženja

Iz vlastitog poslovanja, kao i razgovora sa partnerima, zaključujem da je bh. ekonomska situacija uglavnom stabilna, a poslovno okruženje povoljno. Ljudi često razmatraju kupovinu nekretnine kada se osjećaju sigurno u svojoj finansijskoj budućnosti. Nerijetki su čak slučajevi investicije u raznovrstan nekretninski portfolio s ciljem optimalnog povrata investicije kroz turističku rentu ili dugoročni najam.

5. Podsticaji i subvencije

Pozitivan primjer i praksa nadležnih institucija je kontinuirana podrška mladima koji po prvi put rješavaju stambeno pitanje u vidu podsticaja i subvencija pri kupovini nekretnine. Ta praksa naravno značajno olakšava finansijski teret kupaca i podstiče ne samo kupovinu nekretnine, nego i zasnivanje porodice.

Koje od aktuelnih prilika na tržištu možete izdvojiti i skrenuti pažnju potencijalnih kupaca na njih?

Ako govorimo o kvalitetnoj novogradnji, svakako bih istakla procvat novoizgrađenog naselja u sarajevskom naselju Stup. Ovo naselje, kao "grad u gradu" je izraslo proteklih nekoliko godina i postalo reprezentativna lokacija kao odabir stanovanja za mlade, porodice, studente i poslovne ljude.

Izdvajam objekat Bella Vita koji će, kako mu i ime kaže, sigurno doprinjeti lijepom i ispunjenom životu svojih stanara. Svojom arhitekturom i prirodnim šarmom se značajno ističe od oštrih arhitektonskih linija objekata u blizini i vjerujem da će biti prvi izbor kupaca koji teže ljepšoj estetici i neupitnoj kvaliteti gradnje.

Materijali koji su korišteni u novogradnji zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta i osiguravaju trajnost, kvalitet i najzahtjevnije uslove u eksploataciji objekta, a istovremeno osiguravaju efikasnu toplinsku izolaciju, visoke zahtjeve hidroizolacije, te zaštitu od požara.

Moram istaći da je još samo nekoliko stambenih jedinica ostalo u ponudi i vrijeme za kupovinu stana u ovom objektu je zaista sada.

Kada govorimo o ekskluzivnoj gradnji, visoko sofisticiranim potrebama specifične kategorije kupaca, pohvalno je da u i Sarajevu imamo objekat koji objedinjuje modernu arhitekturu, savremenu tehnologiju izgradnje, dodatne sadržaje, vodeći računa o energetskoj efikasnosti, uštedi energenata i maksimalnoj ugodi življenja. Radi se naravno o objektu Ljubljanska 10, koji se nalazi u popularnom naselju Kovačići u Sarajevu.

Odgovarajući na visoke zahtjeve kupaca, ovaj objekat uključuje visoke standarde sigurnosti uz 24-satnu recepciju i videonadzor, riješeno pitanje parkinga, prostrane stambene jedinice dizajnirane po principu "open space", moderna tehnička rješenja poput instalacije za sistem pametnih kuća, toplotnih pumpi koje su predviđene za grijanje i hlađenje, kartične brave, aluminijsku stolariju sa vanjskim aluminijskim žaluzinama na električni pogon, kvalitetne i moderno dizajnirane sanitarije i keramiku…

Nerijetko pomažemo kupcima koji su u potrazi za "drugim domom" bilo da se radi o nekretnini na planinama u okruženju ili čak apartmanima na Jadranskoj obali, posebice Makarskoj rivijeri. Ova vrsta investicije ima dvojak interes - da kupcima omogući bijeg u prirodno okruženje u bilo kojem periodu godine ili da kroz turističku rentu ili dugoročni najam obezbijedi pasivni inkom kupcima. Kako bismo što kvalitetnije odgovorili na ove potrebe kupaca ostvarili smo saradnju sa respektabilnom agencijom za prometovanjem nekretninama Corrigo u Makarskoj, te u našoj ponudi imamo i turističke objekte na popularnoj Makarskoj rivijeri.

Makarska rivijera
Makarska rivijera

Ipak, krajem godine su izraženiji upiti za kupovinu apartmana na planini, posebice na Bjelašnici. Izdvajam dva objekta koja možemo istaći kao prilike: Apartmani Bjelašnica 2 i Apartmani Montis.

Kada govorimo o turističkom potencijalu, svakako bih istakla i objekat River Walk na Ilidži, općini koja je u proteklim godinama okarakterisana kao jedna od najužurbanijih i sa velikim turističkim potencijalom. River Walk je koncept rezidencijalnog života usko vezanog za netaknutu prirodu koji će postati spoj novogradnje i prirodnog okruženja. Posebna pogodnost je ponuda potpuno opremljenih stambenih jedinica, modernim i luksuznim namještajem.

River Walk
River Walk

Kakva je situacija sa poslovnim objektima, evidentna je gradnja tržnih centara, hotelskih i ugostiteljskih objekata, barem na području kantona Sarajevo?

Saradnja sa poslovnim sektorom čini značajan dio našeg poslovanja. Potrebe poslovnih lica se značajno razlikuju od fizičkih lica, te imaju nekoliko karakteristika. Kod odabira poslovnog objekta posebnu pažnju posvećujemo lokaciji, infrastrukturi, saobraćajnicama, naravno sve u ovisnosti o poslovnim potrebama klijenata. Mogu reći da sa velikim povjerenjem, ali i radošću svjedočimo razvoju naših kompanija i kroz kupoprodaje nekretnina koje smo zajedno realizovali.

Od trenutnih objekata u ponudi izdvojila bih neodoljivi ugostiteljski objekat, restoran Katun, koji se nalazi na Top turističkoj lokaciji i vjerujem da bi kupovina ovog restorana za klijenta koji se želi ozbiljno baviti ugostiteljstvom i napraviti uspješan poslovni projekat bila mudra odluka.

Restoran Katun se nalazi na lokalitetu Babin Do, na izuzetno atraktivnoj i frekventnoj turističkoj lokaciji. Moderno je dizajniran u etno stilu i tokom nekoliko godina poslovanja postao je nezaobilazno sastajalište tokom zimske, ali i ljetne sezone. Radi se o odličnoj investicijskoj prilici, jer su objekti ovog tipa zaista rijetka prilika na tržištu.

Restoran Katun
Restoran Katun

Za kraj razgovora, koje biste savjete izdvojili za potencijalne kupce nekretnina?

Idealno vrijeme za kupovinu nekretnine je zapravo trenutak kada se izrazi potreba, omogući finansijska konstrukcija, te se ukaže prava prilika na tržištu, kao što je neka od gore navedenih. U bilo kojem procesu, bilo da se radi o fizičkim ili pravnim licima, akcenat dati na ispravnost dokumentacije, kao i procjenu ukupnog budžeta. Naravno, preporučujem saradnju sa licenciranim agencijama za prometovanje nekretnina, kako bi se osigurala najbolja cijena i siguran kupopoprodajni proces.

Više o agenciji MH Nekretnine možete naći na stranici www.mhnekretnine.ba.