Svečana promocija
248

IBU nova generacija studenata s naglaskom na akademsku izvrsnost i duh poduzetništva

Internacionalni Burch univerzitet
Internacionalni Burch univerzitet
Internacionalni Burch univerzitet (IBU) u Sarajevu održao je svečanu ceremoniju promocije diplomanata, magistranata i doktoranata u hotelu Hills 5. jula 2024. godine naglasivši 16 godina kontinuiranog rasta, akademske izvrsnosti i poduzetničkog duha.

IBU je ponosno promovirao novu generaciju studenata koji ne samo da su postigli izvanredne akademske rezultate, već su demonstrirali duh poduzetništva. Ceremonija je istakla angažman Univerziteta u pripremi studenata za složene izazove današnjice, potičući ih da prepoznaju prilike i doprinesu društvenoj zajednici kroz inovacije i liderstvo.

Ovim svečanim događajem IBU je potvrdio svoju ulogu kreatora budućih lidera i pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta prof. dr. Mersid Poturak obratio se prisutnima, naglasivši važnost otpornosti, kreativnosti i poduzetničkog duha koje Univerzitet usađuje u svoje studente.

"Potičemo naše studente ne samo da postižu akademski uspjeh, već da razvijaju snažan karakter i neovisno razmišljanje koje moderni svijet zahtijeva. Naš poduzetnički model pripremio vas je da prepoznate i iskoristite prilike, pretvarajući izazove u korake ka uspjehu", rekao je prof. Poturak, ohrabrivši diplomante da nastave sticati znanje, inovirati i voditi te da ostave pozitivan trag na društvenu zajednicu.

Internacionalni Burch univerzitet
Internacionalni Burch univerzitet

Svečanost je dodatno uveličao g. Timothy Fisher, generalni direktor grupacije Stirling Education, koji je podijelio svoja razmišljanja i riječi podrške.

"Vaše obrazovanje na Internacionalnom Burch univerzitetu opremilo vas je vještinama i načinom razmišljanja da navigirate složene okolnosti samouvjereno i kreativno", rekao je Fisher.

On je naglasio važnost prihvatanja promjena i podsticanja inovacija, te je čestitao diplomcima, poručivši im da uspjeh nije definisan samo titulom ili platom, već pozitivnim uticajem na svijet i živote drugih.

Prisutnima se obratila i prof. dr. Adna Mesihović, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, koja je istakla značaj Internacionalnog Burch univerziteta u obrazovanju izvrsnih studenata spremnih za izazove međunarodnog tržišta.

Internacionalni Burch univerzitet
Internacionalni Burch univerzitet

"Ova svečanost nije samo prilika za proslavu postignuća mladih stručnjaka, već i prilika da se istakne kontinuirani uspjeh Internacionalnog Burch univerziteta na području obrazovanja, istraživanja, inovacija i izgradnje globalnih konekcija. Diplomanti, magistranti i doktoranti s kojima smo imali priliku na ovoj svečanosti proslaviti uspjeh, simboliziraju našu budućnost, temeljenu na znanju, etici i ambiciji. Njihovi akademski uspjesi su inspiracija i podsjetnik da su obrazovanje i istraživanje ključni za naše društvo. Sigurna sam da ova promocija za njih nije samo završetak jednog poglavlja života, već i put ka novim prilikama koje će im donijeti daljnji profesionalni i lični razvoj. Stoga, ispred Ministarstva i u svoje lično ime, od srca im čestitam", rekla je Mesihović.

Ceremoniji su prisustvovali brojni gosti i partneri univerziteta, uključujući rektore bh. univerziteta, te predstavnike ambasada i institucija u Bosni i Hercegovini.

Internacionalni Burch univerzitet
Internacionalni Burch univerzitet

IBU nudi širok spektar studijskih programa usklađenih sa tržišnim zahtjevima, uključujući stomatologiju, informacione tehnologije, grafički dizajn i multimediju, film i video produkciju, dizajn video igara i interakciju, menadžment, genetiku i bioinžinjering, arhitekturu, elektrotehniku, bankarstvo i finansije, digitalne komunikacije i odnose s javnošću, međunarodne odnose i evropske studije, te engleski jezik i građevinarstvo.

Svečana ceremonija promocije diplomanata predstavljala je priliku da se obilježe postignuća Univerziteta, ali i da se pošalje snažna poruka o budućnosti: s misijom oblikovanja budućih lidera, stvaranja suosjećajnih pojedinaca i promocije inovacija, IBU je posvećen stvaranju svijetle budućnosti kako za svoje studente tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.