Načelnik Trnova
165

Ibro Berilo tvrdi: Buroj Ozone nije propao projekt, Ismail Ahmed ove sedmice dolazi u BiH

Piše: E. S. H.
Ibro Berilo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ibro Berilo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Direktor kompanije Buroj Property Development Ismail Ahmed ove sedmice dolazi u Sarajevo te bi trebalo da se sastane s načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom i dogovori nastavak aktivnosti vezanih za projekt gradnje kompleksa Buroj Ozone.

Načelnik Trnova Ibro Berilo danas je izjavio da je bilo mnogo problema s ovim projektom, ali da sa sigurnošću može reći da projekt nije propao.

"Investitori su kupili zemljište vrijednosti šest miliona maraka, troškovi zakupa prostora za reklame su veći od 100.000 KM mjesečno. Bilo je puno problema s ovim projektom, počevši od odnosa nas prema turistima iz Zaljeva. Kad dođe turista iz Engleske on je turista, kad dođe neko s Bliskog Istoka onda je Arap. Naš pristup se mora promijeniti. Kad počnu da stižu ti ljudi, prema njima se ne odnosimo kao prema turistima. Investitorima trebamo dati ekonomske vize, takvim ljudima nakon šest mjeseci treba dati vize", smatra Berilo.

Probleme nije tačno definirao. Kazao je da je zatražena preregistracija firme i da je i taj proces trajao dugo. Generalno, kao jedan od najvećih problema Berilo je naveo sporost i neoperativnost administracije.

"Umjesto 15, neke procedure traju 90 dana i na taj način se sve usporava, svi procesi se moraju dovesti do kraja i tek tada izgradnja može početi. Ista je firma, Ismail Ahmed je i dalje glavni i kada jedan investitor izađe, uđe neko drugi, mora se uraditi doregistracija. To su stvari u koje se mi ne miješamo, to sve oni rade", rekao je načelnik Trnova.

Kazao je da je sve ono što je u nadležnosti lokalne zajednice već urađeno.

"Mi nastojimo biti efikasni i trudimo se da svaka urbanistička dozvola bude potpisana u roku 24 sata, mi smo maksimalno mobilni kad je riječ o ovoj investiciji, da je mi kao općina Trnovo ne dovedemo u pitanje", naglasio je Berilo.

Smatra i da u ljetnom periodu treba zabraniti kolektivne godišnje odmore u vrijeme građevisnke sezone.

"Kad će se tenderi provesti kad se budžeti usvajaju u martu, uđemo u ljetnu sezonu i propadaju projekti. Da smo imali žalbe na izvođače radova nama bi propao projekt vrijednost tri miliona. Ne možemo dozvoliti da žalbeni rokovi budu toliko dugi", rekao je naš sagovornik.

Na pitanje šta je planirano kada Ismail Ahmed dođe u Sarajevo, Berilo je kazao da će održati sastanak te da je primarno da se uradi plan aktivnosti, primarne su i obaveze plaćanja te da će se govoriti o početku radova.

"Investitori već imaju odabrane izvođače radova za određeni broj objekata. Mi pripremamo dozvole za gradnju hotela i još nekoliko objekata. Ovaj će projekt trajati najmanje dvije i po godine. Sama izgradnja jednog objekta od izdavanja dozvole do uknjižbe traje najmanje dvije godine tako da će trebati puno vremena da se sve završi", optimističan je Berilo.

Podsjećamo, da su radovi počeli na vrijeme, završetak bi se očekivao 2020. godine. Kamen temeljac je položen 19. septembra 2016. godine, a početak radova je najavljen za isti mjesec. Kako radovi još nisu počeli, a kad će ne zna se, završetak će biti prolongiran najmanje do 2022. godine.