|

Ibrahim Hadžibajrić nakon deset godina na funkciji načelnika: Stari Grad je moj dom

Ibrahim Hadžibajrić nakon deset godina na funkciji načelnika: Stari Grad je moj dom
198
Klix.ba
27.11.2018. u 14:34
38
komentara
198

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Ibrahim Hadžibajrić, općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo na današnji dan prije deset godina stupio je na funkciju načelnika najstarije gradske općine, Općine Stari Grad Sarajevo.
Danas je na polovini svog trećeg mandata načelnika u lokalnoj zajednici koja je za deset godina otvorila vrata za velike investicije, gradnju, razvoj infrastrukture, ali i ulagala u obrazovanje i mlade. Njegov rad najbolje su ocijenili građani izabravši ga tri puta na ovu poziciju, ali i struka, menadžeri i nezavisni eksperti.

Da je na pravom putu pokazalo se već na polovini njegovog prvog mandata kada ga je Agencija za izbor najmenadžera BiH Jugoistočne i Srednje Evrope proglasila najnačelnikom u BiH 2010. godine. Dvije godine kasnije Evropski pokret u BiH proglasio ga je Evropskim načelnikom FBIH, a 2016. godine izabran je za načelnika decenije u BiH. Prije tri godine pripalo mu je i priznanje Večernjakov pečat za lokalnog lidera godine.

No, više od priznanja i nagrada, govore konkretni projekti na terenu realizovani za ovih deset godina. Hadžibajrić kaže da ih je mnogo, ali i da ono najveće tek predstoji. Posao načelnika zna biti težak i zahtjevan jer lokalna zajednica rješava svakodnevne i životne probleme građana, ali je istovremeno i zadovoljstvo vidjeti kako općina napreduje i iz dana u dan postaje uređenija i ljepša. Na poziciji načelnika najteži su bili prvi dani i prve donesene odluke.

"Morate shvatiti da sam ja ovdje rođen, odrastao.... Dakle, Stari Grad je moj dom. Moj odnos prema poslu i Općini Stari Grad zasnovan je jednako i na emocijama koliko je i profesionalan. Kad volite svoj grad ili općinu, onda morate cijeniti kad vam se pruži prilika da njom upravljate i postanete načelnik, a istovremeno biti svjesni njene težine. Na početku smo morali donijeti mnoge odluke i mijenjati stvari, promijeniti način razmišljanja ljudi i njihove radne navike...dali smo priliku ljudima koji žele da rade u odnosu na one koji nisu razumjeli našu viziju i izvršili interne preraspodjele. Morali smo pokrenuti općinu i otvoriti je za projekte, investicije, nove ideje", kazao je Hadžibajrić.

Projekti i uložena sredstvaNapredak Općine Stari Grad u prethodnim godinama ostvaren je, prije svega, planiranjem i razumnim ulaganjem budžetskih, ali i donatorskih sredstava. Ali, Hadžibajrić ističe da su iskoristili još jednu mogućnost – problem koji su pretvorili u svoju prednost.

"Jedna stvar mi je posebno smetala. Ustanovili smo da postoji vrlo neozbiljan pristup zakupaca prema općini. Morate znati da se budžet Općine Stari Grad dobrim dijelom puni sredstvima koja naplaćujemo od zakupa, a imamo preko 900 poslovnih prostora. Nevjerovatno je da se nagomila dug za zakup od 17,8 miliona konvertibilnih maraka. Na ta sredstva smo počeli gledati kao na mogućnost. Mogućnost da ih ulažemo u razvoj infrastrukture, gradnju...Kada su stečeni zakonski uslovi, počeli smo da deložiramo iz poslovnih prostora zakupce sa dugom, istovremeno pokrećući sudske postupke. Znate i sami koliko je to interesovanja u javnosti izazvalo. Ali, isplatilo se. Uspjeli smo naplatiti zaostali dug, s tim da se još vode sudski postupci za jedan dio. To nam je omogućilo bolju dinamiku u realizaciji brojnih projekata. Ta sredstva 'donijela' su novi asfalt na ulicama, sanirala klizišta, gradila objekte, stipendirala učenike i studente", rekao je Hadžibajrić.

Svaki realizovani projekat u Starom Gradu značio je višemjesečni sinhronizovani rad općinskih službi uz puni nadzor općinskog načelnika. Priznaje da nerijetko koristi slobodno vrijeme kako bi obilazio gradilišta i uvjerio se u stanje na terenu. Svi su projekti bili jednako važni ne samo za Stari Grad, nego i širu društvenu zajednicu. Problem je, kako kaže, što se brzo zaboravi ono što je urađeno.

"Već su svi zaboravili kako je izgledalo baščaršijsko jezgro prije nekoliko godina. Preko trideset godina je Baščaršijski trg čekao na svoju obnovu, a mi smo rekonstruisali ne samo Trg, nego i sve okolne ulice: Bravadžiluk, Mali Bravadžiluk, Oprkanj, Sarače. Kad ste posljednji put čuli da neko gradi most? E, pa mi smo ga izgradili na Obhodži prije sedam godina, a kako kažu stari, most je hajrat koji ostaje za cijeli život. Izgradili smo i tri zgrade za interno raseljene i socijalno ugrožene gdje smo smjestili oko 30 porodica i to su projekti koji me najviše raduju. Ali, rijetko imamo vremena da se osvrćemo na urađeno jer nas novi projekti tjeraju dalje", naglasio je Hadžibajrić.

Jedan od ključnih problema u općini koja većim dijelom gravitira u padinskim dijelovima je infrastruktura, a ulaganja u njenu sanaciju prethodnih godina bila su višemilionska.

"Najviše radimo u padinskim dijelovima općine, mnogo više nego u užoj jezgri. Asfaltirali smo dosad najmanje 150 ulica, a o potpornim zidovima koji su najveći problem naših padinskih naselja, da i ne govorim. Nekad mi se čini da je to posao koji nikad neće završiti. Mnogo novca i energije ulažemo u projekte koji se takoreći ne vide, a moraju se uraditi. To su kanalizacije, zidovi, kaldrme, asfaltiranja. I to su oni svakodnevni problemi građana gdje mi moramo odgovoriti. Ne smijete dozvoliti da građani nemaju kanalizacionu mrežu, da su ulice loše, da cijevi pucaju, da nema gradskog prevoza. Tada su sve oči uprte u načelnika i općinu, a potrebna su nam sistemska rješenja", rekao je on.

Razvoj i prosperitet Općine Stari Grad ono je što općinskog načelnika najviše raduje, kao i ulice pune turista koji su iz najudaljenijih krajeva svijeta poželjeli doći baš u Stari Grad. Da bi život u ovoj lokalnoj zajednici bio još bolji u planu su veliki projekti. Na proljeće će baš u Starom Gradu, početi izgradnja prve javne podzemne garaže.

Obećanje dato građanima"Volim gledati Stari Grad kako raste i napreduje i raduju me svi projekti koji tome doprinose. Općina Stari Grad je bila najveći domaći sufinansijer izgradnje Trebevićke žičare kada smo izdvojili pola miliona KM, a u isto vrijeme osigurali i svu prateću dokumentaciju, te dali na korištenje prostor Vidikovca na period od 25 godina – bez naknade. Trebevićka žičara, ali i cijeli grad, mnogo će dobiti izgradnjom prve podzemne javne garaže preko puta Vijećnice. Počinjemo na proljeće i planiramo je završiti za godinu. Istovremeno ćemo izgraditi sportsku salu za OŠ“Edhem Mulabdić“ i rekonstruisati i opremiti Dom zdravlja Stari Grad. Počet ćemo i rekonstrukciju zgrade Općine, a sve te projekte radit ćemo kreditom Saudijskog fonda za razvoj za koje smo potrošili cijelu ovu godinu za ratifikacije sporazuma na svim nivoima vlasti. Sad je izvjesnije nego ikad da počinjemo dogodine", naveo je Hadžibajrić.

Na kraju ističe da ne zaboravlja obećanja koja je dao građanima, te da se radi na realizaciji svih najavljenih projekata.

"Sada smo na nekih 50 posto realizovanih obećanja za ovaj mandat. Ostali su nam najveći projekti. Nismo zaboravili ni stadion na Faletićima. Riješili smo imovinsko-pravne odnose, definisali parcelu, radi se projekat, pregovaramo sa potencijalnim donatorima jer je to velika investicija. Volio bih do kraja ovog mandata građanima Starog Grada ispuniti i to obećanje", istaknuo je načelnik Općine Stari Grad.

Nakon deset godina na poziciji općinskog načelnika, Hadžibajriću će pripasti još jedno priznanje. Naime, Agencija za izbor najmenadžera BiH Jugoistočne i Srednje Evrope proglasila ga je po drugi put najnačelnikom u BiH, a priznanje će mu biti uručeno sljedećeg mjeseca u Banjoj Luci.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...