Pomorske muke
44

Iako nema more, Švicarska ima problem sa flotom prekookeanskih brodova

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Švicarska se suočava sa problemom zbog globalne finansijske krize u oblasti međunarodne pomorske trgovine, iako nema izlazak ni na jedno more ili okean.

Švicarska ne posjeduje sopstvenu flotu ali od 1959. godine garantuje bankarske pozajmice privatnim vlasnicima za kupovinu brodova koji su na raspolaganju Vladi u slučaju vanredne situacije.

Britanski dnevnik Financial Timrs" ističe da se pomorske ambicije Švicarske ne ogledaju u iskazivanju moći već održavanje nezavisnosti zemlje u slučaju međunarodnog rata ili političkog sukoba.

Prekookeanska flota uspostavljena je tokom Korejskog rata i treba da osigura priliv hrane i drugih značajnih zaliha u slučaju krize, pod pretpostavkom da se roba još može prevoziti iz luka u susjednim evropskim državama drumom, željeznicom ili rijekom Rajnom.

Ministri iz švicarske Vlade tokom sedmice morali su tražiti od parlamenta odobrenje za otpis dugovanja od prodaje 13 brodova iz prekookeanske flote.

List napominje da prijavljeni gubici pokazuju obim problema Švicarske u oblasti brodske industrije u proteklih devet godina.

Poslije nedavne prodaje, Švicarska i dalje daje podršku za 28 prekookeanskih brodova, uz garancije vrijedne 512 miliona švicarskih franaka.

Financial Times navodi da se sistem garancija postepeno ukida. Bern je u decembru prošle godine donio odluku da će postojeći ugovori biti poštovani ali da neće biti davane nove garancije. Posljednji ugovor ističe 2031. godine.