Zasjedalo stručno tijelo
70

Iako je cijena plina u FBiH manja, nije planirano smanjenje računa korisnicima Toplana Sarajevo

A. Ku.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Vlada FBiH je potvrdila prijedlog Energoinvesta da cijena plina za treći kvartal 2023. bude niža za 7,96 posto, što bi trebalo dovesti i do niže cijene centralnog grijanja. Na Vladi KS je odluka o cijeni usluga Toplana, ali kako Klix.ba saznaje nije planirano smanjenje cijene grijanja.

Pitali smo rukovodstvo Toplana u kojem procentu će se niža cijena gasa odraziti na usluge centralnog grijanja i da li je usvojena odluka o nižoj cijeni.

Kako su iz Toplana rekli za Klix.ba, odluku o nižoj cijeni će donijeti Vlada KS, a na prijedlog Nezavisnog stručnog tijela.

"Još uvijek nemamo informaciju Nezavisnog stručnog tijela i Vlade KS što se tiče smanjenja cijene centralnog grijanja, budući da Vlada KS donosi konačnu odluku o konačnoj cijeni usluga", kazali su iz Toplana.

Ipak, Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, rekao je za Klix.ba da Nezavisno tijelo nije predložilo smanjenje cijena usluga centralnog grijanja.

"Prema informacijama kojim raspolažem Neovisno stručno tijelo nije predložilo smanjenje cijene usluga centralnog grijanja i taj materijal je dostavljen na usvajanje Vladi KS", rekao nam je Bečarević.

Podsjećamo, Vlada KS imenovala je Nezavisno stručno tijelo Vlade KS za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene centralnog grijanja koje čini pet članova.

Kontaktirali smo i predsjednika Nezavisnog stručnog tijela Nijaza Delalića, koji nam je rekao da trenutno nije u mogućnosti da razgovara.