biznis
0

I Južna Koreja paketom mjera stabilizira finansijski sektor

FENA
Južna Koreja je u nedjelju zvanično saopćila da će se usvajanjem vlastitog paketa za stabilizaciju domaćeg finansijskog tržišta, u vrijednosti 130 milijardi dolara, pridružiti drugim najrazvijenijim zemljama koje su već preduzele slične mjere za regulaciju globalne kreditne krize, javljaju agencije.

Navedni paket Južna Koreja će iskoristiti, kako je najavio ministar finansija te zemlje, Kang Man-soo, da bi garantirala vanjske dugove svojih kompanija i omogućila dokapitalizaciju ugroženih firmi.

Kang je rekao da je "vlada odlučila pridružiti se globalnim, zajedničkim naporima u cilju stablizacije finansijskih tržišta" i zbog toga će usvojiti sve neophodne odluke da se ti ciljevi ostvare.

Prije Južne Koreje i Ujedinjeni Arapski Emirati su odlučili da u fond za stabilizaciju finansijskog tržišta ulože oko 19 milijardi dolara, prenio je Reuters.

Slično su u proteklih desetak dana postupile i mnoge druge zemlje širom svijeta slijedeći primer Grupe osam najrazvijenijih država (SAD, Japan, Njemačka, Rusija, Velika Britanija, Kanada, Francuska i Italija) - G-8 - koje su do sada za smirivanje globalne finansijske krize utrošile više hiljada milijardi dolara.