Nakon zagađenja Bosne
0

I dalje bez krivičnog gonjenja Mittala

Sarajevo-x.com
Federalni inspektori prošle sedmice napokon su potvrdili da je Arcelor Mittal nesumnjivo kriv za trovanje rijeke Bosne velikim količinama masne tekućine, no krivično gonjenje ove zeničke kompanije još nije počelo.

Kantonalni tužilac Zeničko-dobojskog kantona Dževad Zahiragić za naš portal je potvrdio da ovo tužilaštvo još čeka dostavljanje službenog policijskog izvještaja, kako bi na osnovu toga mogli pokrenuti zakonom predviđene mjere.

Inače, policijski izvještaj osim zapisnika sa terena obuhvatit će i rezultate analize koju su napravili federalni inspektori, a koji nepobitno upućuju na to da je Bosna zagađena otpadnim vodama iz pogona Koksare firme Mittal Steel Zenica, jer takve otpadne vode ne ispušta nijedna druga firma.

Kompanija Mittal iako je negirala svoju odgovornost za kontaminaciju rijeke i pomor ribe, pokrenula je vlastitu internu istragu koja 'nije ukazivala na bilo kakve neregularnosti u tehnološkom procesu rada'.

Iako ekološke organizacije tvrde da je kontaminacija Bosne imala ogromne razmjere, u Mittalu ističu da im je 'drago što su inspektori već potvrdili da ovaj incident nije izazvao veće štete po ribu i biljni svijet'.

"Kompanija i dalje nastavlja blisku saradnju sa inspektorima kako bismo jasno identificirali i eliminirali izvore bilo kakvog zagađenja. Kao mjeru opreza poduzimamo trenutne korake kako bismo osigurali da se otpadna voda iz koksare dodatno tretira prije ispuštanja u kolektore. Također, radit ćemo i dodatna dnevna praćenja svih otpadnih voda na ulazima i izlazima iz naših pogona“, stoji u saopćenju kompanije Mittal.

Građani Zenice ogorčeni su slabom reakcijom nadležnih organa povodom zadnjeg incidenta izljeva otpadne vode iz pogona kompanije Arcelor Mittal, te smatraju da će i ovom slučaju korporativni lobiji biti ispred zdravlja građana.

"Insinuacije kako Arcelor Mittal upošljava veliki broj radnika, da je najveći porezni obveznik i da doprinosi mnogo u privrednom razvoju regije, govore nam da kompanija neće biti kažnjena sa maksimalnom novčanom kaznom“, smatra Zeničanin Tarik Mujačić.

Ovakva situacija je posljedica i nefukcionisanja Fonda za zaštitu okoliša koji ne djeluje već godinama, ali i drugih nadležnih institucija.

"Veliku odgovornost treba da snosi inertno Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je na početku ovog slučaja izjavilo kako su im ruke vezane, neodlučna Vlada FBiH, koja ne smije reći 'ne' velikom i najvećem poreznom obvezniku, te Federalna uprava za inspekcijske poslove, kantonalni organi kao što su Zavod za komunalne poslove i ekologiju Zenica, Komisija za zaštitu okoliša Zenica, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Općina Zenica“, nabraja on.

Nakon ovog skandala, Zeničanima jedino ostaje da vide koja će ekološka nesreća zadesiti njihovu sredinu narednog vikenda, kada kompanije na sve moguće načine koriste odsustvo inspektora koji imaju neradni dan.