Veliki planovi
908

Hubijar: Od naredne godine i u Sarajevu će se organizovati Advent

FENA
Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar potvrdio je da Turistička zajednica KS u 2019. godinu ulazi sa već započetim projektima kako bi se od Kantona Sarajevo napravila bolja i privlačnija turistička destinacija.

"Cilj nam je bolje uvezivanje se s regionom, te ćemo participirati prvenstveno na regionalnim sajmovima. Između ostalog, radit ćemo na poboljšanju stanja s djelovanjem turističikh vodiča, te otvoriti nove turističke informativne centre na Baščaršiji, Ilidži i Bjelašnici. Plan je i ojačati ruralni turizam", kazao je Hubijar.

Za narednu zimsku sezonu predviđeno je da se, kako ističe, organizuje Advent u Sarajevu, čime će se svim građanima i turistima u Sarajevu ponuditi pregšt zanimljivih sadržaja, koje su do sada mogli doživjeti samo u svjetskim metropolama.

"Nakon spektakularnog dočeka Nove 2019. godine uz domaće zvijezde, započeli smo pregovore da u Sarajevo za doček naredne, 2020. godine, dovedemo jednu od najvećih američkih pop zvijezda. Jedan od naših ciljeva je da Sarajevo bude atraktivno i u zimskom periodu, te smo aktivni u organizaciji različitih manifestacija u gradu, od kojih će neke trajati gotovo cijelu zimu", rekao je Hubijar.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo stipendira učenike i studente u Kantonu Sarajevo koji se tokom tekuće školske/akademske godine bave tematikom turizma, njegovog razvoja i unapređenja.

"Osim studenata stipendirat ćemo i grupu učenika IV razreda Srednje ekonomske škole koji su se prijavili na Javni poziv „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“, koji će se realizirati u školskoj 2018./2019. Godini", navodi Hubijar.

Prošlu godinu će, kako kaže, posebno pamtiti po obaranju rekorda u broju noćenja u Kantonu Sarajevo.

Naime, prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od million noćenja turista, što je potvrdio statistički izvještaj za oktobar 2018. godine.

"U deset mjeseci 2018. ostvareno je 1.054.464, što je za 21,7 posto više nego za isti period 2017. godine. Ovo je prvi put da statistika bilježi million u noćenjima, nakon 1984. godine. Posjetili su nas turisti iz 165 zemalja svjeta, a najviše ih je iz Turske, Hrvatske, Kine, UAE, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD, Srbije, Kuvajta i Italije", dodao je Hubijar, navedeno je u saopćenju TZ KS.