|

Hrana, piće, odjeća i drugi proizvodi pojeftinili prošlog mjeseca u BiH

Hrana, piće, odjeća i drugi proizvodi pojeftinili prošlog mjeseca u BiH
63
F
FENA
24.8.2019. u 16:18
40
komentara
63

dijeljenja
Hrana, piće, odjeća i drugi proizvodi pojeftinili prošlog mjeseca u BiH Ilustracija: Shutterstock
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su pale za 0,6 posto.
Hrana i bezalkohoholna pića u prosjeku su bili jeftiniji za 1,4 posto, odjeća i obuća za 4,5 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,1 posto, prijevoz za 0,2 posto, a ostala dobara i usluge za 0,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na juni, u julu ove godine u prosjeku su poskupili alkoholna pića i duhan za 1,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,2 posto, te zdravstvo za 0,1 posto.

Nivo cijena u julu u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 0,5 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 1,2 posto, alkoholna pića i duhan za šest posto, , stanovanje i režijski troškovi za 3,2 posto, zdravstvo za 0,7 posto, te prijevoz za 0,1 posto.

Odjeća i obuća, u julu u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku su bili jeftiniji za 10,3 posto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće, te komunikacije za po 0,7 posto.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...