biznis
14

HP Mostar: Potrebno uskladiti domaće propise vezano za kupovinu putem interneta

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatska pošta Mostar priopćila je kako je na zajedničkom sastanku bh. javnih poštanskih operatora i Uprave za neizravno oporezivanje, pronađeno rješenje za postupak carinjenja robe koja ulazi u Bosnu i Hercegovinu putem pošte.

U roku od 7 do 10 dana uvest će se novi informacijski sistem koji će omogućiti realizacija carinskog postupka bez angažiranja špeditera za fizičke osobe.

Na taj način pronađen je izlaz iz situacije u kojoj su se našli građani koji kupuju robu na internetu i koji su bili izloženi špediterskim troškovima, saoopćeno je u četvrtak iz HP Mostar.

Na sastanku u Banjaluci predstavnici Uprave za neizravno oporezivanje pozitivno su se izjasnili o inicijativi triju bh. javnih poštanski poduzeća da se poveća visina vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja je oslobođena carinskih pristojbi, a koja u zemlju ulazi putem pošti.

Iz HP-a Mostar podsjećaju kako je potrebno uskladiti domaće propise s trendovima vezanim za kupovinu robe preko interneta.

Bh. poštanskim operatorima prihvatljiv je iznos od 150 eura po pošiljci robe nekomercijalnog karaktera, koliko propisuje i zakonodavstvo Europske unije.

"Ako se u BiH zakonskim propisima kvalitetnije uredi ova materija svi su na dobitku. I javni poštanski operatori (veći obujam pošiljaka) i građani (povoljnija i jednostavnija kupovina robe na internetu) i država (povećanje prihoda ukoliko usklade fiskalne i carinske odredbe s trendovima EU)", poručili su iz HP-a Mostar.