Između KS i FBiH
50

Hotel Maršal na Bjelašnici zjapi prazan i ove zime jer se vlasnici ne mogu dogovoriti

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Vrata Hotela Maršal na Bjelašnici, koji zjapi prazan već nekoliko godina, i ove zimske sezone ostaju zaključana. Razapet između Kantona Sarajevo i Federacije BiH, koji dijele vlasništvo nad ovim objektom, nekadašnji gigant iz dana u dan sve više propada.

Na vratima hotela se već dvije godine smjenjuju stražari koje angažuje Općina Trnovo. Da njegove oronule zidine govore same za sebe, svjedoče turisti koji zaobilaze hotel već dvije godine. Dok se popunjavaju drugi smještani kapaciteti, apartmani i hoteli, Maršal čeka neke bolje dane.

Od 5. jula 2017. godine Hotel Maršal ostao je bez uposlenih radnika. Nakon toga u junu 2018. Ministarstvo privrede KS donijelo je Odluku o uvođenju privremenih mjera te je imenovalo v. d. direktora hotela na period od šest mjeseci, odnosno od 1. jula do 31. decembra 2018. godine.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Prema odluci Skupštine KS iz marta 2014. godine, Kantonu Sarajevo pripala je obaveza investicionih ulaganja u Hotel Maršal. Ovom odlukom propisano je i da će se Federacija BiH, kao drugi vlasnik i osnivač hotela, priključiti ulaganjima, ali nikada nije definisano na koji način i u kolikoj mjeri. U isto vrijeme KS ne može samostalno vršiti statusne promjene privrednog društva kao što su spajanje, pripajanje, podjela ili promjena pravnog oblika hotela.

U međuvremenu je bilo više pokušaja oživljavanja hotela, ali nisu urodili plodom. Iz Ministarstva privrede KS govore nam da je poslovanje hotela, opterećeno problematikom između vlasnika, za posljedicu imalo smanjenje prihoda te povećanje akumuliranog gubitka.

"Hotel Maršal nalazi se u iznimno kompleksnom stanju, nažalost, i ovu zimsku sezonu. Međutim, ovo ministarstvo ima za cilj i već ulaže značajne napore prema tom cilju, a to je da takvo stanje ne ostane do sljedeće zimske sezone", poručuju iz resornog ministarstva.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Proteklih mjeseci nadležni kantonalni predstavnici sastajali su se s organima vlasti Federacije BiH, ali kažu da ti sastanci nisu bili konstruktivni ni učinkoviti, jer se dugo čeka na rješavanje pitanja investicionih ulaganja FBiH. Stoga iz Ministarstva privrede KS najavljuju kako će tražiti hitno rješavanje ovog pitanja.

"Od 7. februara proše godine i nadalje Općina Trnovo, prema sporazumu s ovim ministarstvom, vrši fizičko osiguranje objekta, kao i nužno tekuće održavanje Hotela Maršal. Nakon izvršene detaljne i stručne analize poslovanja ovog privrednog društva, uključujući i potrebnu stručnu analizu svih elemenata upravljanja hotelom, može se doći do podatka o mjerljivoj šteti. Nakon izvršenih potrebnih analiza, ovo ministarstvo će u okviru svoje nadležnosti predložiti Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo najbolje rješenje u okolnostima zatečenog stanja i dodatno riješenih otvorenih pitanja, a u skladu s važećim propisima", govore nadležni.

Iz resornog ministarstva ne žele govoriti o njihovim pretpostavkama za potrebna ulaganja u obnovu Maršala. Kako kažu, u slučaju da hotel nastavi obavljanje registrovane djelatnosti, prethodno će se utvrditi sredstva koja su potrebna za održivost takvog rješenja.

"Ovo ministarstvo je stava da Hotel Maršal treba nastaviti obavljanje registrovane djelatnosti, u okolnostima prethodno riješenih otvorenih pitanja, kao što su organi upravljanja, vlasnička struktura, uknjižba objekta s pripadajućim zemljištem na privredno društvo, pokriće akumularanog gubitka i druga povezana pitanja u poslovanju ovog privrednog društva", odgovorili su nam iz Ministarstva privrede KS.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci zastupnik Naroda i pravde u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije FBiH Nermin Muzur uputio je inicijativu u kojoj traži od Vlade FBiH da hitno riješi pitanje Hotela Maršal na Bjelašnici te da u narednoj godini investira veća sredstva u skijališta u FBiH. Muzur je tražio da Vlada FBiH organizuje hitan sastanak s Vladom KS, federalnom i kantonalnom agencijom za privatizaciju, kako bi što prije pristupili ponovnom puštanju u funkciju Hotela Maršal na Bjelašnici.