Oglasili se iz kompanije
524

HIFA OIL: Nije poništena okolinska dozvola za objekat kod sarajevskog aerodroma

Klix.ba
Iz kompanije HIFA OIL uputili su saopćenje za medije koje prenosimo u cjelosti:

Obzirom da se od momenta početka pa do samog završetka radova na kompleksu HIFA OIL Dobrinja, vrši kontinuirani pritisak i prozivanje od strane neformalne grupe građana "Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju" prema kompaniji HIFA-OIL d.o.o. Tešanj o navodnoj nelegalnosti gradnje, na što je odgovor dostavljen i dostupan javnosti kroz sve inspekcijske nadzore (vidjeti link), te da je to još jednom učinjeno dana 09.11.2022.godine, a što su prenijeli određeni mediji, ovim putem upućujemo jasan demant i zahtijevamo objektivnost izvještavanja od strane medija, koji su informaciju prenijeli u parcijalnom ili djelimičnom obliku, preuzimajući informaciju i plasirajući istu da je "Poništena dozvola za gradnju opasnog kompleksa u vodozaštitnoj zoni na Dobrinji".

Naime, HIFA OIL kao kompanija do dana objave demanta nije dobila niti jedan dokument kojim se poništava okolinska dozvola, te u tom kontekstu je nejasna namjera i objava o poništenju iste, kao i stavljanje naslova ili teksta u kontekstu svršenog čina odnosno navodnog poništenja dozvole.

Ovim putem obaviještavamo javnost, da pojedinci iz i gore navedene neformalne grupe građana ovim činom objave OBMANJUJU javnost te isti zluopotrebljavaju pojedine medije zbog određenih ličnih ili grupnih interesa. Jasno upućujemo NA IZJAVU pomoćnika ministra za zaštitu okoliša u KS g. Adnana Medića ( 09.11.2022.-TVSA) , da se ne radi o Rješenju o poništenju okolinske dozvole nego o Poništenju rješenja po žalbi, koja je neblagovremeno uložena i da nema dodatnih materijalnih dokaza koji bi upućivali na postojanje razloga za poništavanje okolinske dozvole.

Pozivamo sve medije koji su prenijeli informaciju o Poništenju okolinske dozvole za navedeni kompleks da objave ovaj demant i informišu javnost o tačnosti podataka. HIFA OIL kao ozbiljna kompanija i menadžment je donijela odluka da će u okviru svojih pravnih okvira ozbiljno razmotriti pokretanje tužbenih postupaka i iskoristiti svoje zakonsko pravo za djela koja čine obmanu, klevetu, zloupotrebu javnog i medijskog prostora a sve u cilju zaštite integriteta i digniteta kompanije koja doprinosi razvoju BIH. Ujedno se zahvaljujemo velikoj većini medija koji objektivno i bez pristrasnosti objavljuju ili prate ovu temu i svoj doprinos daju neovisnnom i objektivnom novinarstvu.

U cilju što kvalitetnijeg razumijevanja informacije kojom je obmanuta javnost i plasiranja  neistinitih informacija od strane neformalne grupe građana "Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju", dostavljamo dopunu na jučerašnji demant na neistinite informacije o "poništenju okolinske dozvole" za izgradnju kompleksa benzinske pumpe i terminala HIFA OIL u naselju Dobrinja.

Obzirom da se neformalna grupa građana pod nazivom "Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju" putem svog Facebook profila poziva na Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma ( broj: UP II 05/2-02-19-7-2/22 od 10.10.2022. godine – Rješenje u prilogu ) sa naglašavanjem o "nelegalno izdatoj okolinskoj dozvoli koja se vraća na ponovni postupak", kao i na navod sa zadnje strane Obrazloženja navedenog Rješenja u kojoj se Udruženje "Resursni Aarhus centar u BIH" poziva na odredbu iz Aarhuske konvencije u kojoj stoji "da se zainteresirana javnost mora obavijestiti...." te da po takvom obrazloženju nisu bili uključeni i imali uvid u izdavanje okolinske dozvole, ovim putem 0želimo javnost potpuno informisati i demaskirati neistinite objave, prije svega zbog građana Sarajeva i BiH, zbog ostalih investitora koji žele investirati u Sarajevu te zbog korektnog odnosa spram institucija koje su radile na izdavanju dozvola.

Kao dokaz da se radi o obmani javnosti dostavljamo javni "Poziv za učešće u postupku izdavanja okolinske dozvole za benzinsku stanicu i terminala za kerozin", koji je objavljen dana 3. 6. 2021. godine u dnevnom listu Dnevni avaz.

Jasno se vidi javni, potpuno transparentni poziv za učešće javnosti u postupku izdavanja okolinske dozvole za benzinsku stanicu i terminal kerozina, što još jednom nedvosmisleno dokazuje namjeru gore spomenutih pojedinaca, koji iz ličnih ili grupnih interesa narušavaju ugled institucija i kompanije HIFA OIL i nedvosmisleno obmanjuju javnost. Stoga, još jednom naglašavamo i objavljujemo, da je kompanija HIFA OIL zbog obmanjivanja javnosti i narušavanja reputacije spremna pokrenuti tužbeni postupak protiv lica koja konstantno rade na urušavanju rada institucija i rušenja reputacije kompanije, a sve bez bilo kakvog osnova.