FBiH
0

Hifa-Oil iz Tešnja vodeća kompanija u uvozu naftnih derivata

FENA
U 2010. godini na tržištu Federacije BiH uvezeno je 647.336 tona naftnih derivata, što je za oko osam posto manje u odnosu na planirani uvoz od 700.000 tona i 10,84 posto manje u odnosu na 2009., podaci su Federalnog ministarstva trgovine.

U odnosu na pokazatelje iz prethodnih godina, u kojima nisu evidentirane nabavke derivata u Rafineriji u Bosanskom Brodu, ove godine je bilansom energetskih potreba za 2010., uvedena obaveza evidentiranja podataka o nabavljenoj količini naftnih derivata iz Rafinerije u Bosanskom Brodu i to isključivo na osnovu podataka dobivenih od prometnika naftnih derivata u FBiH.

"Dakle, razlika od 10,84 posto u odnosu na uvoz u istom periodu 2009.godine, ne znači da se radi o manjem uvozu ili o manjim potrebama FBiH, već se radi o količini derivata nabavljenih u domaćoj rafineriji", prokomentirala je u izjavi za Fenu sekretarica Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH Amela Kečo.

Prema objavljenim podacima, za 2010. iz proizvodnih kapaciteta Rafinerije u Bosanskom Brodu je planirana nabavka od 200.000 tona naftnih derivata, dok realizirana nabavka iznosi 274.134 tone, što je za 37 posto više u odnosu na planirano za 2010.

Taj podatak, dodala je Kečo, nije moguće uporediti s podacima za 2009. jer za tu godinu nije bila propisana obaveza evidentiranja količina naftnih derivata iz Rafinerije u Bosanskom Brodu.

Najveći uvoz naftnih derivata zabilježen je iz Hrvatske 72,35 posto od ukupnog uvoza, zatim Italije 14,313, Mađarske 6,20 posto itd.

Najveći uvoznici u Federaciji BiH, prema procentualnom učešću su: Hifa-Oil d.o.o. Tešanj 21,5, Holdina d.o.o. Sarajevo 20,28, Energopetrol, d.d. Sarajevo 17,83, Petrol BH Oil Comp. Sar. 13,45 posto i dr.

"Za razliku od ranijih obračunskih perioda u ovom godišnjem izvještaju, prvi put je zabilježeno da je jedna domaća kompanija, vodeća firma u uvozu naftnih derivata na našem tržištu, a radi se o kompaniji Hifa-Oil d.o.o.Tešanj", istakla je Kečo.

Ukoliko bi se procentualnom iznosu uvezenih količina naftnih derivata kompanije Hifa Oil dodali i pokazatelji o nabavljenim količinama derivata u Rafineriji u Bosanskom Brodu, konačan udio ove kompanije u ukupnim prometovanim količinama derivata u FBiH bi bio znatno veći, i to za oko 30 posto.

!To je izuzetno važan podatak, kako za Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH, tako i za cijeli naftni sektor u BiH, jer pored evropskih kompanija, prisutnih na našem tržištu, koje su dugo godina bile najveći prometnici derivatima, ovog puta vodeća u uvozu, jeste izvorno domaća firma!, istakla je Kečo.