{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hibridni filter za osam puta čišći zrak

S
5.5.2010. u 10:06
0
2
Hibridni filter za osam puta čišći zrak
0
Hibridni filter za osam puta čišći zrak
Termoelektrana Kakanj
Prije deset dana na bloku pet Termoelektrane Kakanj pušten je u probni pogon prvi hibridni filter na Balkanu, koji se sastoji od elektro i vrećastog filtera, a trebao bi smanjiti emisiju čvrstih čestica u vazduh za osam puta u odnosu na sadašnji nivo, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.
Projekat čija je investiciona vrijednost 3,99 miliona eura realizovan je u okviru projekta Power IV. Finansirali su ga Svjetska banka sa 3,41 milion eura i Elektroprivreda BiH sa vlastitih 577 hiljada eura.

Osnovni cilj projekta bio je rekonstrukcija i poboljšanje efikasnosti elektrofiltera bloka 5 radi smanjenja emisije čvrstih čestica na vrijednost manju od 20 mg/mn3, suhih plinova, svedeno na šest posto sadržaja O2 i to u svim uslovima rada bloka. Ranije instalisani, 1999. godine, elektrofilter projektovan je na izlaznu koncentraciju čvrstih čestica ne veću od 150 mg/mn3, svedeno na suhe plinove i na sadržaj O2 od šest procenata, čime su bili zadovoljeni tadašnji zakonski propisi.

U posljednje vrijeme zbog dotrajalosti elektrofiltera, usljed nepovoljne mješavine ugljeva korištenih za sagorijevanje, te zbog ostalih pogonskih uslova emisije čvrstih čestica sa ovog bloka kretala se u dijapazonu od 150 do 300 mg/mn3 što je bilo znatno iznad dozvoljenog pa se pristupilo realizaciji ovog, za zaštitu okoliša i pogonsku efikasnost neophodnog posla kojim je obezbijeđeno i značajno smanjenje emisije čvrstih čestica u vrijeme loženja tečnog goriva, odnosno u vrijeme startanja rada bloka, što je, također, bio jedan od ciljeva projekta.

Podešavanje i optimizacija rada hibridnog filtera kao i dokazivanje ugovorenih, garantovanih vrijednosti emisije čvrstih čestica trajat će do sredine juna ove godine, pod nadzorom eksperta Svjetske banke za filterska postrojenja, a poslije probnog rada planirano je održavanje stručne radionice na temu iskustva u projektovanju i održavanju elektrofilterskih postrojenja kojemu će, pored predstavnika TE EPBiH prisustvovati i predstavnici iz RiTE Gacko i RiTE Ugljevik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: