Zemlja (iz) snova
27

Hercegovina e-automobilom: Putopisna reportaža kroz živopisni krajolik

Održivo putovanje kroz BiH
Održivo putovanje kroz BiH
Mirella Sidro, njemačka novinarka bosanskohercegovačkog porijekla, već dugi niz godina za njemačko tržište testira automobile. Posebna strast za Mirellu su električni automobili pa je jednim takvim krenula na putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj put, Mirella nije testirala vozilo, nego je napravila reportažu o čudesnoj Hercegovini, koju je obišla vozeći Volkswagen ID.3, jedno od vozila iz voznog parka ProCredit Bank i koristeći isključivo stanice za punjenje koje je u cijeloj BiH - na 17 lokacija - instalirala upravo ova banka.

Održivo putovanje

"Sezonu održivih putovanja otvaram putovanjem u Hercegovinu prošlog ljeta. Putovanje električnim automobilom me ovaj put vodi od Sarajeva do Hutovog Blata, ali ne direktno", započinje Mirella ovu avanturu.

U Mostaru je posjetila održivog dizajnera nakita u starom gradu, kupovala autohtone hercegovačke proizvode koje prave vrijedne i kretivne Hercegovke. Sve kupovine Mirella je plaćala, a kako drugačije nego svojom ProCredit ProGreen biorazgradivom karticom od kukuruza. Ako je održivo, onda neka i plaćanje bude takvo. Potom, hrabro se popela strmom Via Ferrara usred noći, kako bi iskusila veličanstveni pogled na grad s ove tačke.

Put je dalje vodi do mističnog grada Stoca, gdje možete doživjeti 15.000 godina žive historije zemlje dok boravite u zaštićenoj staroj osmanskoj kući.

Prije povratka u Sarajevo, Mirella je stigla i do svoje konačne destinacije Hutovog Blata, močvarnog područja bogatog pticama. Ovaj park prirode je jedan od najvažnijih rezervata močvarnih ptica u Evropi. Na izletu brodom, približila se jedinstvenoj flori i fauni i vidjela i snimila gnijezda kakva teško da ćete naći drugdje u svijetu.

"Sa mnogo novih utisaka, uvida i novopronađene energije, vraćamo se u glavni grad mlade evropske zemlje u obliku srca, okružen visokim planinama. Sa svakog putovanja ponesem mnogo toga. I ovaj put sam bila tako bliska majci prirodi kojoj svjesno štetimo svaki dan umjesto da je štitimo. Ali ima nade, zahvaljujući mnogim ljudima koji ovdje žive i brinu", završava Mirella svoju reportažu.

A, među onima koji o prirodi istinski brinu je ProCredit Bank. Kompaktan ali izdržljiv ID.3 samo je jedan od automobila iz voznog parka ove banke koji je u potpunosti sastavljen od električnih i hibridnih automobila. Znajući da je za komfor putovanja električnim automobilom najvažnije znati gdje su stanice za punjenje baterija, banka je prije dvije godine instalirala punjače diljem BiH i napravila ProCredit Charging Stations aplikaciju, koja će vozače sigurno i pouzdano dovesti do ovih lokacija. Pritom, stanice za punjenje je banka učinila potpuno - besplatnim.

Vlastite baterije energije i zadovoljstva možete napuniti prekrasnim prizorima zemlje (iz) snova Bosne i Hercegovine.

Na videozapisu pogledajte i cijelu reportažu. Uživajte.