biznis
0

HE na Trebišnjici potražuje od Hrvatske 200 miliona KM

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Hrvatska ne pokazuje razumijevanje za bilo kakav problem RS-a, ali da bi bilo dobro da se dogovorom riješi, kako je naveo, problem duga od 200 miliona KM hrvatske Elektroprivrede prema Hidroelektranama na Trebišnjici.

Dodik nije potvrdio da će RS podnijeti tužbu protiv Hrvatske, već je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio nadu da će ovaj problem biti riješen u otvorenim i konstruktivnim razgovorima uz obostrano uvažavanje pojedinačnih interesa RS-a i Hrvatske.

"Za pokretanje sudskog postupka nikada nije kasno, ali s obzirom na to da s Hrvatskom moramo riješiti problem plovnosti rijeke Save, te da imamo dodirnih tačaka u vezi s autoputevima, imovinskim odnosima, problemima izgradnje hidroelektrane Dubrovnik 2, logično je da problem duga riješimo dogovorom", dodao je on.

Hidroelektrane na Trebišnjici gradile su Hidroelektranu "Dubrovnik 1", prilikom čega je bilo predviđeno da se za Hrvatsku osigura 30 posto električne energije koja se proizvede.

Dodik je naveo da su se tokom rata ti odnosi promijenili na način da ta energija u jednom trenutku nije ni dolazila u RS, dok je Hrvatska nakon izvjesnog vremena odlučila da prema RS-u pušta 50 umjesto 70 posto proizvedene električne energije, kako je to bio slučaj ranije.

U međuvremenu je za tu razliku konstatovan dug Hrvatske prema RS-u od 200 miliona KM koji se uredno finansijski vodi u Hidroelektranama na Trebišnjici i uredno fakturiše.