Nova sezona, ista pitanja
18

Harbaš: Neće doći do obustave dotoka plina iz Rusije, dugoročno rješenje su drugi energenti

A. Ku.
Foto: Klix.ba/Inžinjerska komora FBiH
Foto: Klix.ba/Inžinjerska komora FBiH
Svake godine početak grijne sezone sa sobom donese ista pitanja – da li će cijena plina biti povećana i hoće li Rusija obustaviti dotok ovog energenta Bosni i Hercegovini.

O ovoj temi je za Klix.ba govorio Nihad Harbaš, izvršni direktor konsultantske kuće u oblasti energetike nLogic Advisory.

On nam je kazao da bez obzira na cijene energenata na tržištu građani trebaju obratiti pažnju na način njihovog utroška čime mogu utjecati na iznos mjesečnog računa.

"Kada govorimo o snabdijevanju tu je manje-više sve regulisano i ne bi trebalo doći do bilo kakvih neizvjesnih situacija u smislu prekida snabdijevanjem", ističe Harbaš.

Iako je naša zemlja skoro stopostotno ovisna o ruskom plinu Harbaš smatra da, bez obzira na geopolitička dešavanja u svijetu, građani ne trebaju strahovati da će ove sezone ostati bez plina.

"Dotok plina nije prestao ni tokom ratnih dešavanja u BiH pa se to neće desiti ni danas. Mi trebamo razmišljati o potrošnji i poticati energetsku efikasnost, a nikako subvencionirati potrošnju ili subvencionirati cijene plina, jer ćemo na taj način uvijek subvencionirati onog od koga kupujemo plin. Ovisnost o jednom energentu nikad nije dobra", navodi Harbaš.

Ističe da BiH treba težiti ka energetskoj efikasnosti, posebno u segmentu električne energije te upozorava da bi neefikasnim korištenjem vrlo brzo mogli postati uvoznici.

"Ako govorimo o plinu, Kanton Sarajevo bi se morao okrenuti drugim izvorima toplotne energije kao što su toplotne pumpe ili solarni paneli kako bismo u potpunosti iz upotrebe uklonili plin", zaključuje Harbaš.

Podsjetimo, Bugarska je uvela plaćanje porezne takse na transport ruskog gasa, čime bi direktno mogla biti pogođena i naša zemlja.

Ukoliko Gazprom plaćanje poreza prebaci na kupce to bi dovelo do novog rasta cijena plina za oko 20 posto.