"Žene u održivosti"
9

Hanadi Džabić na konferenciji "Women In Adria": Održivost je jedini put naprijed

Hanadi Džabić na konferenciji Women in Adria "Žene u održivosti"
Hanadi Džabić na konferenciji Women in Adria "Žene u održivosti"
Hanadi Džabić, generalna direktorica kompanije RCB Nanotehnologija Sarajevo, sudjelovala je danas na prvoj Konferenciji "Žene u održivosti" koju je u Sarajevu upriličila Woman in Adria. Ova konferencija okupila je žene na vodećim pozicijama kompanija koje doprinose promjenama u oblasti održivosti.

U svom izlaganju pod nazivom "Održivost počinje u – RCB Nanotehnologija", Džabić je istaknula kako je taj izraz postao ključni koncept na svim tržištima.

"Poduzetnički sektor može i mora promicati održivost kroz integraciju ekoloških i društvenih ciljeva u svoje poslovne strategije, ulaganjem u čiste tehnologije i smanjenjem potrošnje resursa. Svijet svjedoči crpljenju svih vrsta prirodnih resursa, koji nisu beskonačni, i u takvom scenariju cirkularna ekonomija mora postati obavezan dio naših života", istaknula je Džabić.

Takav model poslovanja je prepoznala kompanija koju Džabić predvodi - RCB Nanotehnologija, koja proizvodi obnovljeni carbon black na samoodrživ i po okoliš potpuno siguran način. Radi se o gradivnom elementu svakog proizvoda koji u sebi sadrži crnu boju - od automobila, namještaja i IT opreme koju koristimo do odjeće i obuće koju nosimo.

Godišnja potražnja za carbon black na svjetskom nivou iznosi oko 15 miliona tona. Prije ove tehnologije, carbon black se dobijao sagorijevanjem fosilnih goriva uz oslobađanje velike količine stakleničkih plinova i s tim povezanih ekoloških problema.

"Naš model proizvodnje je prvi u BiH i jedan od rijetkih i u svijetu koji je u potpunosti cirkularan, odnosno u kojem je gotovo 100% proizvoda na kraju vijeka trajanja ponovo i u potpunosti iskorišteno. Doprinosimo rješavanju globalnog problema deponija automobilskih guma i nudimo čisti proizvod koji daljnjom upotrebom u različitim industrijama dodatno utiče na smanjenje emisije CO2 u bilo kojem dijelu svijeta u kojem se koristi", objašnjava Džabić.

U osvrtu na BiH, ističe da važnost cirkularne ekonomije još nije dovoljno prepoznata te da je potrebna promjena u načinu razmišljanja, zakonodavstvu, tehnologiji, obrazovanju i kulturi potrošnje.

"Cirkularna ekonomija često započinje s malim i srednjim preduzećima koja moraju biti agilnija u promjeni svojih poslovnih modela, a vlada i organizacije im trebaju pružiti podršku kroz finansiranje, obuku i pristup tržištima. U konačnici, zagovaram i promjenu svijesti kod vlasnika kapitala da poslovanje i profit mogu i trebaju biti usklađeni s očuvanjem okoliša i društva", zaključuje Džabić.