Zlatna medalja u Francuskoj
1

Hamzalija Hatibović pravi najbolji med na svijetu

FENA
Hamzalija Hatibović (Foto: EFSE)
Hamzalija Hatibović (Foto: EFSE)
Hamzalija Hatibović, jedan od najboljih bh. pčelara, osvojio je svjetsku zlatnu medalju za najbolji med u svijetu na Apimondia - 41. kongresu Svjetske Apimondije (Svjetske federacije pčelarskih asocijacija) u Francuskoj.

Porodično pčelarstvo Hatibović postoji više od 200 godina. Danas, pčelarstvo Hatibović čine Hamzalija Hatibović, njegova žena, dvije kćerke, zet i unuk koji vode kontingent od 300 košnica, a taj broj se svakim danom povećava.

Osim bavljenja pčelarstvom, porodično pčelarstvo Hatibović se bavi komplementarnom medicinom, dok je od Apimondije certificirano za terapeutske masaže medom i pčelinjim otrovom, apipunkturu i apifitoterapiju.

Ocjenjivanje na takmičenju, gdje su se posebno ispitivali miris, boja i okus meda, bili su veoma rigorozni, a nagrada je pripala porodici Hatibović zahvaljujući medu bosanskih pčela koje imaju najčistiju pašu na svijetu, dok Bosna ima organsku supstancu koja ne postoji u drugim dijelovima svijeta, objasnio je Hamzalija.

Ova nagrada je pokazatelj da BiH ima čistu netaknutu prirodu, zrak, i vodu što je znatno doprinijelo da med porodice Hatibović bude tako kvalitetan.

Hamzalija je zahvalio Stranci SDA na pruženoj podršci, ali je naglasio da nijedna od institucija BiH koje bi trebale pomagati samostalnim bh. poduzetnicima to nije učinila u njegovom slučaju.

''Nadležne institucije BiH rijetko prepoznaju ovakvu kvalitete, pa onda rijetko i ulažu u ovu vrstu porodične, privatne proizvodnje. Mi se nadamo da će se nakon ove nagrade ubuduće više ulagati u pčelarstvo i privatne obrtnike Bosne i Hercegovine'', kazao je Adil Osmanović.

Med porodice Hatibović je svjetski poznat i tražen, a Hamzalija kaže da su neke strane firme zainteresovane da ga otkupljuju za svoje tržište po visokim cijenama.